Картопля Лаперла (Laperla)




Характеристики виробника

Надзвичайно врожайний (400 ц/га і вище) надранній (50-65 днів) столовий сорт відомої селекційно-насіннєвої компанії Solana GmbH&Co.KG (Німеччина). Бульби вирівняні, з гладенькою шкіркою світло-жовтого кольору. М’якоть світло-жовта, розварюваність середня, смакові якості хороші. Кущі середнього росту, забарвлення квіток світле, червоно-фіолетове. Добре виносить посуху і потребує стандартної агротехніки. Зберігається добре. Сорт стійкий до вірусів, ризоктонії і багатьох інших захворювань картоплі. Вражається паршею, фітофторою.

Технологія вирощування

Попереднє прогрівання, пророщення та прозеленення (яровизація) 2-4 тижні. Посадка картоплі проходить в період  09-20 квітня на грядки, добре збагачені органікою весною попереднього року. В день посадки насіннєві бульби обробляються одним із спеціальних препаратів комплексної дії (Селест-Топ, Тирана, Нупрід 600). На грядці рослини розміщуються двома рядами в шахматному порядку по відношенню одна до одної. Відстань між рослинами в рядку 35 см.  Глибина загортання – 8-10 см землі над картоплиною. Підживлення: 3-4 рази мінеральними комплексними добривами з додаванням мікроелементів. Оскільки картопля не підгортається, застосовується  мульчування грядок, як обов’язкова складова агротехніки вирощування. Перед цвітінням здійснюється одна обробка фунгіцидним препаратом (Інфініто, Ридоміл Голд, Чемпіон, Купроксат чи інший)  сумісно з одним із стимуляторів росту (Імуноцитофіт, Емістим С, Потейтін  чи інші) та живильними компонентами, що містяться в препаратах типу Реаком, Хелатин, Новоферт та інші. Збір – друга половина серпня.



Результати

Кущі висотою 60 см. Як всі ранньостиглі сорти, майже не цвітуть і доволі довго залишаються зеленими. Середина молодих листочків має світло-зелене забарвлення. Бульби гладенькі, тонкошкірі, світло-жовті, з неглибокими вічками, деформованих не зустрічалось. Доля товарних – 90-92 %.

Кількість бульб в кущі може сильно різнитись, але зазвичай їх більше 10-14 шт. Іноді трапляються кущі, що дають навіть по 20-21 картоплині, серед яких зустрічаються екземпляри по 600 г. Загальна вага всіх бульб такого куща становить біля 4 кг.

М’якуш світло-жовтий, майже білий, не розварюється, не темніє. Смакові якості хороші. Картопля цього сорту особливо ніжна і смачна в смаженому виді.

Урожайність може бути доволі високою і сягати 470 кг із сотки. Навіть в посушливий рік, коли в період бутонізації та цвітіння брак вологи відчувався особливо сильно, врожайність склала 260 кг/с і це без будь-якого поливу.

За зазначеної технології вирощування особливих проблем із фітофторою та паршею не було.

Під час зберігання бульби рано пробуджуються і вже до березня сильно проростають.

Загальне враження

Сорт викликає зацікавленість та бажання практикувати із ним ще і ще, адже 20 картоплин під кущем вагою 4 кг це реальність, але досягнути такої віддачі від кожної рослини допоки ще не вдалося.



 

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь