В передчутті весни

120220132311Середина зими, сніжок, морозець, а думками дачники все частіше повертаються до своїх улюблених 6-ти соток і з кожним наступним днем та новим, придбаним, яскравим пакетиком  серце починає веселіше битися. Адже ось-ось, ще серед  білих хурделиць з часу коли в розсадний ящик покладеться перша насінинка, розпочнеться і закладка нових вражень, сподівань, реалізація виплеканих мрій.  Та і завдання стоїть непросте – все зробити так, щоб рослини були міцними, здоровими, врожай багатим, соковитим та смачним, а ділянка тішила душу та погляд продуманістю, чистотою і різноманітністю барв. Водночас всі ми чудово розуміємо скільки для цього необхідно знати, вміти та могти.

Ділянки під дачні наділи сільради виділяють, як правило, в таких місцях, де і селяни з їх генетичним відчуттям природи та десятками фур гною нічого путнього виростити  не можуть.  А ще плюс  буревії, гради, зливи, посухи, віруси, грибки, шкідники… До того ж, ще тисячі питань на які довго, часом шляхом проб і помилок, шукаєш відповідь: коли садити, як доглядати, чим підживити.

Іноді рекомендації  в різних джерелах  містять абсолютно протилежні (взаємовиключні) тезиси.  Також подаються великі масиви інформації в яких губиться головне, без чого все інше не таке вже важливе. Нерідко в публікаціях зустрічаєш поради по відношенню до яких зразу ж виникає ряд запитань щодо їх практичної реалізації. Наприклад: «Для отримання високих урожаїв білокачанної капусти обов’язковим є вирощування її на родючих ґрунтах». Чи ось такі: «Підживлюють капусту настоєм коров’яка (приблизно 0,5 л на 10 л води) або 20 г аміачної селітри на 10 л води (для поливу)». Або ще один «шедевр»: «Виды и дозы удобрений под капусту устанавливают в зависимости от плодородия почв и планируемого урожая». Чи не правда, знайомі поради?! Я рада за тих у кого родючий грунт, а тим більше є коров’як або час і бажання бігати за ним з відерцем по полю, а ще більше за тих, кого ніколи не підводить інтуїція.  Що ж робити, якщо всього цього немає і ніяк не второпати на яку площу посадок необхідно вилити відро розчину селітри чи чогось там ще, але так хочеться, наперекір всьому, виростити хорошу капусту.

І притому всьому, про землеробство на малих площах (дачні ділянки) наука  мовчить, оскільки її погляд, в першу чергу, спрямований туди, де лани з нормами в тоннах,  штуки в тисячах, площі в гектарах і препарати, які часто не продаються для використання в дрібних приватних господарствах.

Та справжнього Дачника не зупинити. Збагатившись особистим досвідом, зібравши зерна успіху однодумців в засіки власних знань, крок за кроком йтиме він до вершин Досконалості і Майстерності.

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь