Картопля Престо




Країна походження – Німеччина. Розробник фірма «Europlant Pflanzenzucht GmbH».

Характеристики виробника

Дуже ранній сорт з раннім формуванням шкірки та високою врожайністю. Основний врожай формується на 45-55 день після посадки. Звідси і назва «Presto», що означає «Швидко». Виведений у Німеччині (Власник – «Europlant Pflanzenzucht GmbH»). Бульби середньо-великі, овальної форми. Шкірка жовта, гладка. Вічка поверхневі. М’якуш жовтий. Смакові якості відмінні. Вміст крохмалю 12%, сухих речовин 19%. Незначне потемніння після варіння. Висока врожайність (400 кг з сотки) з великим відсотком товарних картоплин. Посухостійкість висока. Стійкий до картопляних нематод Ro1 та Ro4, Y – вірусу, скручування листя, чорної ніжки, ризоктонії. Дуже добре зберігається взимку – період спокою від середнього до високого.

Технологія вирощування

Попереднє прогрівання, пророщення та прозеленення (яровизація) 2-4 тижні. Посадка картоплі проходить в період  09-20 квітня. В день посадки насіннєві бульби обробляються спеціальними препаратами комплексної дії (Селест-Топ, Тирана, Нупрід 600). На грядці рослини розміщуються двома рядами в шахматному порядку по відношенню одна до одної. Відстань між рослинами в рядку 35 см.  Глибина загортання – 8-10 см землі над картоплиною. Підживлення: 3-4 рази мінеральними комплексними добривами з додаванням мікроелементів. Оскільки картопля не підгортається, застосовується  мульчування грядок, як обов’язкова складова агротехніки вирощування. Перед цвітінням здійснюється одна обробка фунгіцидним препаратом (Інфініто, Ридоміл Голд, Чемпіон, Купроксат чи інший)  сумісно з одним із стимуляторів росту (Імуноцитофіт, Емістим С, Потейтін  чи інші) та живильними компонентами, що містяться в препаратах типу Реаком, Хелатин, Новоферт та інші. Збір – друга половина серпня.



Результати

Дуже ранній і високопродуктивний сорт. Вихід продукції розпочинається досить скоро. Ось тільки кущі набрали висоту якихось 60-65 см, ще навіть не цвіли, вірніше, ця стадія взагалі обминається, а з другої половини червня вже починають жовтіти. На 09 липня (71-й день від сходів) шкірка на картоплі була  майже загрубіла. Бульби середнього, більше до великих,  розміру. Доля товарних картоплин 85-93%. Шкірка гладенька, чистенька, жовтого кольору. Під кущем зазвичай 10-15 картоплин, хоча може бути до 20-ти. М’якоть жовта і як у більшості ранніх сортів з малим вмістом крохмалю. Смакові характеристики відмінні, картопля особливо нам сподобалась у смаженому вигляді. При відварюванні не темніє.

Врожайність стабільно висока, нерідко сорт потравляв в трійку найурожайніших сезону. В 2016 році отримали врожайність в перерахунку на сотку 510 кг і навіть в посушливий 2018 зібрали 290 кг/с. Ще однією перевагою в порівняння з іншими ранніми сортами є властивість добре зберігатись.

Підсумкове враження

Чудовий сорт. Загальна оцінка за 5-ти бальною шкалою – 5.




Вам також може сподобатись...

2 коментарі

  1. Василий :

    Людмила у меня к вам вопрос будет у вас осенью картофель престо для семян? И как с вами связаться?

Залишити відповідь