Картопля Слов’янка




Країна походження – Україна. Розробник – Кіровоградський інститут агропромислового виробництва НААН).

Характеристики виробника

Сорт «Слов’янка» – середньостиглий (125-140 днів), столового призначення. Виведений селекціонерами Кіровоградського інституту агропромислового виробництва НААН з безвірусного насіннєвого матеріалу. Кущ напіврозкидистий, середньої висоти. Стебла нечисленні, сильно гіллясті. Листя велике, сильно розсічене, темно-зелене, слабко розпушене, з різким жилкуванням. Цвітіння рясне, короткочасне. Суцвіття компактне, багатоквіткове. Віночок червоно-фіолетовий з білими кінчиками. Бульби дуже великі, довгасто-овальні, рожево-фіолетові з дрібними вічками вагою 91-250 г. М’якоть кремового кольору. Смак хороший і відмінний. Вміст крохмалю – 11,1-13,4%. Товарність 88-99%. Лежкість 95%, зберігається досить добре, але неприпустимі механічні пошкодження. Районований для всіх кліматичних зон середньої смуги. Врожайність 181-334 ц/га, максимальна 392 ц/га. Стійкий до нематоди, раку і вірусних інфекцій (зморшкуватої і полосканої  мозаїки, скручування листя). Середньостійкий до ураження фітофторозом. Сорт інтенсивного типу, тому вимагає підвищених норм добрива. Невибагливий до якості ґрунту, умов обробітку. Цінність сорту: смакові якості, стійкість до ураження захворюваннями, висока врожайність.

Технологія вирощування

Попереднє прогрівання, пророщення та прозеленення (яровизація) 2-4 тижні. Посадка картоплі проходить в період  09-20 квітня. В день посадки насіннєві бульби обробляються спеціальними препаратами комплексної дії (Селест-Топ, Тирана, Нупрід 600). На грядці рослини розміщуються двома рядами в шахматному порядку по відношенню одна до одної. Відстань між рослинами в рядку 35 см.  Глибина загортання – 8-10 см землі над картоплиною. Підживлення: 3-4 рази мінеральними комплексними добривами з додаванням мікроелементів. Оскільки картопля не підгортається, застосовується  мульчування грядок, як обов’язкова складова агротехніки вирощування. Перед цвітінням здійснюється одна обробка фунгіцидним препаратом (Інфініто, Ридоміл Голд, Чемпіон, Купроксат чи інший)  сумісно з одним із стимуляторів росту (Імуноцитофіт, Емістим С, Потейтін  чи інші) та живильними компонентами, що містяться в препаратах типу Реаком, Хелатин, Новоферт та інші. Збір – друга половина серпня.



Результати

Один з найбільш відомих і поширених сортів. Кущі висотою 80-85 см, цвітіння рясне.  Середніх по розмірах бульб мало, в основному або великі, або малі, доля товарних картоплин 82-90%.  М’якоть світло-жовтого кольору, не розварюється, як на наш погляд, середніх смакових якостей.

Максимальна урожайність, заявлена оригінатором 392 ц/га. В середньому збирали 321 кг з сотки. Слід зазначити, що прогнозувати об’єми виходу продукції цього сорту досить складно. Величина урожаю з року в рік може значно коливатись, оскільки сильно залежить від зовнішніх факторів. Якщо в цьому році сорт показав суперврожай – 439 кг з сотки, то три роки із останніх чотирьох збирали лише  230-280 кг. Стійкість до захворювань посередня. Лежкість хороша.

Підсумкові враження

Непередбачуваний сорт із занадто високою долею нетоварних бульб. Довго придивлялися до цього сорту, проводили заміну посадкового матеріалу, але нашого особливого схвалення він так і не отримав. Загальна оцінка за 5-ти бальною шкалою – 3.




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь