Салат Уйсун





Виробник – ТМ «Голден Гарден» (Київ)

 

Характеристики виробника: Спаржевий вузьколистий сорт. Формує соковите потовщене стебло, висотою 80-100 см і великі видовжені листки. Збір листя проводять поступово, починаючи обривати нижні листки через 60-80 днів після сходів, залишаючи небагато на верхівці.

Технологія вирощування: посів на розсаду 14.03. Висадка у відкритий ґрунт на 20-25 день розвитку з накриттям агроволокном до кінця квітня. Інтервал між рослинами в рядку 20 см. Поливи, підживлення, мульчування не проводились.




Результати: найбільш щедрий на молоду і ранню зелень сорт салату адже десяток – два кущів здатні повністю задовільнити потребу сім’ї із 4-х осіб у вітамінній зелені. Саме з нього в перших числах травня розпочинається салатний сезон (45-50-й день після сходів). Особливістю сорту є те, що рослини не треба зрізати під корінь. Спочатку тривалий період використовується листова частина рослини. Вузькі (5-8 см), приємного смаку, без гіркоти листки  досягають довжини 35-40 см і ростуть дуже швидко, аби встигав обламувати. Тільки обірвав знизу одні, як через декілька днів з чубчика наростають нові і щораз більше. Коли кущі досить зміцніють (70-73-й день після сходів), щоб мати молоду і ніжну зелень на верхівці, приходиться нижні, старіші листки просто обривати та викидати, адже використати такі обсяги зелені як дає цей сорт просто неможливо. Після того, як починається пора збору вишуканіших сортів салату, Уйсун поступово відходить на задній план, до того ж, листя у нього починає грубішати і гірчити. Та як цінна харчова культура він себе ще не вичерпав, адже салат має властивість формувати соковите потовщене стебло спаржевого типу.

Оскільки постійно обривали нижнє листя, таке стебло не спішило відростати і появилось лише в кінці червня, після сотого дня росту. Виросло воно в половину від того, як зазначав виробник, набравши максимум 50 см при загальній висоті рослин 65-70 см.

Покривний шар, особливо в нижній частині, досить твердий, знімали його не жаліючи, а ось у верхній частині зовсім тоненький. Очищена серцевина виглядає дуже апетитно: має ніжний салатовий колір, соковита з легким свіжим запахом. Смак незвичний, але приємний. Може використовуватись просто як оригінальна лакоминка, або як компонент салатного міксу.

При висадці розсади по рекомендації виробника з інтервалом в ряду 20 см, посадки вийшли дещо загущеними, адже рослини досить потужні. Оптимальною відстанню буде 30-35 см.

Загальне враження: оригінальний ранньостиглий сорт салату із великим об’ємом якісної, молодої зелені та смачним спаржевим стеблом. Підсумкова оцінка – відмінно.





Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь