Цибуля ріпчаста Марковська




GL SEEDS. Виробник – Грін Лайн Насіння, Україна

Характеристики виробника

Популярний високопродуктивний середньостиглий (95-115 днів) сорт. Цибулини плескато-округлі, крупні, масою до 300 г з золотисто-жовтою лускою, соковиті луски ніжні, білі, середньої щільності, напівгострого смаку. Один з кращих сортів для зберігання. Для дворічного культивування з цибулі-сівку, а також у однорічній культурі з насіння.

Технологія вирощування

19.04 насіння густенько, широкою (10–15 см) стрічкою висіяно о на грядку. З кінця травня до середини червня проведено три підживлення. Від цибулевої мухи на початку червня цибулю полито під корінь препаратом Актара. Збір сіянки проведено після повного висихання пера 03.09. Для прогрівання та просушування цибулини поміщено на горище.

Сіянку найдрібнішої фракції (до 1 см у діаметрі) використано для підзимової посадки, яку зроблено 29.10. Під цибулю для підживлення вносився попіл та суперфосфат. Димка на грядці висаджувалася двома рядками з інтервалом між рослинами в рядку 5 см. Глибина загортання 3–4 см. На зиму посадки не утеплювали. Весняну посадку сіянки проведено 14.04.

У період наростання зеленої маси рослини 5 разів підживлювалися комплексними мінеральними та органічними добривами. Грядки утримувалися в замульчованому стані. На початку червня здійснювалася профілактична обробка від борошнистої роси.



Результати

Цибулю сорту Марковська вирощували із насіння у 2-х річному циклі. З чорнушки отримали сіянку дуже хорошої товарної якості. На ринку така цибуля мала б великий попит: усі цибулинки, як на підбір, одна в одну, гарно сформовані, визрілі, міцненькі, тугенькі, нестандартні практично відсутні. Лушпиння міцне, жовто-цегляного кольору. Дрібніші висадили під зиму, а більші в сухому та прохолодному приміщенні дуже добре, без втрат зберігалися до весни.

А от результати вирощування ріпки стали не настільки веселковими. Хоча після зими сходи цибулі з’явилися майже стопроцентно, сорт виявився абсолютно непридатним для озимих посадок, адже навесні майже вся цибуля пішла у цвіт. За весняного вирощування стрілкування не проявлялося настільки масово, але виявилось, що сорт, не зважаючи на обробку, не в змозі достатньою мірою протистояти борошнистій росі. Та, навіть, у сезон коли вдалось уникнути атак хвороб, чимало цибулин через багаторостковість, притаманну сорту, мали якийсь кострубатий, недолугий вигляд, а врожайність не перевищила 1,5 кг/м2.

Було б несправедливо зосередитися лише на непривабливих сторонах сорту. За хороших умов через 95–100 днів сорт здатен продемонструвати гарненькі, округлі чи округло-плескаті ріпки, вкриті міцним золотисто-цегляним, міцним лушпинням, максимальна вага яких може сягати 200 г. Внутрішні луски доволі соковиті, напівгострого (більше до гострого) смаку. І хоча шийка товста, вона гарно підсихає, а ріпки добре й довго зберігаються.

Загальне враження

Цибуля може бути великою і красивою, але виростити її такою завдання не із простих, адже сорт проявив низьку стійкість до захворювань і високу здатність до стрілкування. Якщо є вибір, краще не ризикувати і віддати перевагу більш витривалим сортам чи гібридам ріпчастої цибулі.




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь