Підготовка грунтової суміші для вирощування розсади  

IMG_2542

Хоча надворі ще сніжна зима та лютують морози, починаємо готовитись до городнього сезону. І першим ділом необхідно подбати про землю для вирощування розсади. Оскільки ґрунтова суміш на відкритому повітрі добряче замерзла, занесли її в квартиру. До того часу, як в неї буде посіяно перше насіння, під впливом тепла земля розмерзнеться та нагріється. Активізуються та почнуть діяльність мікроорганізми, ґрунт оживе, задихає.

Суміш для вирощування розсади в цьому сезоні приготовлена ще з осені і складається з наступних компонентів: чорного кольору, розсипчаста лугова земля (2 частини), перегній (1 частина). Для додаткової поживності на відро такої ґрунтосуміші додавалось 50 г суперфосфату та для збагачення її мікроелементами і зниження кислотності  – 1-1,5 стакани просіяного попелу. Городню землю ніколи не використовую, оскільки вона може містити збудників різноманітних хвороб овочевих культур, а займатись її знезараженням морочливо. Перегноєм слугують перепрілі багаторічні рештки гною. Азоту в них вже давно немає, але для вирощування розсади земля не має буди «жирною». Брак азоту при потребі поповнимо підживлюючими поливами. Зате такий перегній містить достатньо багато калію, а завдяки пористій структурі, надає луговій землі додаткової пухкості. Якщо не стане навіть такого перегною, будуть використовуватись закомпостовані органічні кухонні та рослинні відходи.

Існує багато інших варіантів формування грунтової суміші для вирощування розсади, але у всіх випадках вона повинна відповідати таким основним вимогам: помірно поживна, повітре- і водо- проникна, не інфікована збудниками хвороб, мати нейтральну кислотність.

Можна використовувати лише куплений в спеціалізованих магазинах готовий субстрат. Але необхідно врахувати, що окремі виробники недобросовісно відносяться до потреб городників. Грунтосуміш, що складається із неякісного верхового торфу грубої текстури з підвищеними дозами мінеральних добрив та інших добавок, таких як доломітова мука, «палить» ніжне коріння рослин. В зв’язку з цим, якщо немає можливості купити дорожчий, але якісніший субстрат, краще ґрунтосуміш для вирощування розсади приготувати самостійно.

23 січня 2016р. (t: -14,8 / -5 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь