Плануємо посіви перцю

190120163145У відкритому грунті в природно-кліматичних умовах Західної України виростити високоякісний солодкий перець чи отримати багатий врожай баклажанів набагато складніше, ніж в східних та південних областях. Але це зовсім не означає, що займатись перцем і баклажанами безперспективно. Праці та турботи необхідно вкласти багато, але якщо є бажання та терпіння, результат буде непоганий. Отже вперед!

Перець і баклажан мають досить довгий вегетаційний період який до того ж повинен бути забезпечений оптимальною для росту та розвитку температурою (вище 20-22 0С). Тому без хорошої розсади не обійтись. А ось це вже питання.

Весною ринки завалені розсадою помідорів та капусти – тут все простіше. Насіння висівається пізніше, коли день довший, тепліший. Температура для росту їм потрібна нижча. Звідси значна економія на освітленні та обігріві. З перцями та баклажанами так не виходить. Через це розсади баклажанів та перцю на базарі немає, а якщо є, то дуже молоденька. Нічого, підготуємо свою.

В поточному сезоні заплановано вирощувати 40 кущів солодкого перцю 8-ми сортів, які будуть розміщені на 7,0 м/п грядок.  Враховуючи те, що насіння перцю швидко втрачає схожість, норму висіву треба збільшити на 50-70% в залежності від стану та року збору посівного матеріалу. Насіння має непогану якість, тому висію на 20 насінин (на 50%) більше від потреби, тобто 60 шт.:

Асті Єллоу (Професійне насіння, АНСЕМ, Італія): треба 5 шт., посієм 7 шт.;

Тореадор Ред (Професійне насіння, АНСЕМ, Італія): треба 5 шт., посієм 7 шт.;

Червоний велетень (GL SEEDS): треба 5 шт., посієм 8 шт.;

Бугай (Сибірський сад): треба 5 шт., посієм 6 шт.;

Помаранчеве сонце (США): треба 5 шт., посієм 7 шт.;

Фіолетовий красень (США): треба 5 шт., посієм 8 шт.;

Перець солодкий 2013 (домашній збір): треба 5 шт., посієм 8 шт.;

Перець для фарширування 2015 (домашній збір): треба 5 шт., посієм 8 шт.

Перець під умовною назвою Перець солодкий 2013, був придбаний в розпал сезону на ринку як один із самих красивих плодів на всіх лотках із продукцією зі сходу України. Не виключено, що це гібрид і аналогічного по характеристиках перцю отримано не буде, але все ж цікаво, що з нього виросте. Відповідна історія із перцем під умовною назвою Перець для фарширування 2015. Він із своєю конічною формою був не тільки хорошим для фарширування, але до того ж мав товсті, соковиті стінки та дуже приємний смак.

Також в цьому році планується вирощувати 3-5 кущів гіркого перцю. В сезон консервації досить часто виникає потреба в декількох стручках такого перцю. І ось коли вся продукція вже підготовлена для переробки, виявляється, що перець забули купити або попередньо ніяк не вдається знайти час, щоб збігати і придбати його. Виростити гіркий перець самостійно не складно. Однак, з іншої сторони, гіркий перець на грядках – ймовірність перезапилення солодкого, внаслідок чого останній набуде гірчинки та і висіяне з перезапиленого перцю насіння «солодкого» врожаю не дасть. Одного року вже мали таку проблему. Начебто в мажах дачної ділянки і просторову ізоляцію забезпечили, але солодкий перець виявився підпсутий.  Через цей прикрий випадок гіркий перець більше не культивували. В цьому році спробую пару кущиків гіркого перцю виростити на балконі.

25 січня 2016р., (t: -2,8 / +0,2 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь