На черзі посів селери.

IMG_2407Селера вже давно є нашим улюбленим овочем. Листя кореневої селери грубувате,  з різкуватим і насиченим запахом, я його практично не використовую, а ось корінь – зовсім інше діло. Маючи ніжний горіховий присмак, він ароматизує супи  та інші страви, чудово смакує в салатах чи просто смаженими пласкими скибками в бутерброді.

По кількості рослин, вирощуємо селери небагато.  Заплановано отримати 18 штук розсади. Якщо коренеплід  виросте навіть в половину задекларованої величини, на сезон 9 кг коренів нам повністю буде достатньо.

Коренева селера має тривалий вегетаційний період який в залежності від сорту становить 150-180 днів. Тому, щоб отримати великі головки, без вирощування через розсаду не обійтися. Насіння селери через 2-3 роки після збору швидко втрачає схожість. Маючи високий вміст ефірних олій воно погано вбирає вологу, через що проростання може затримуватись до 20-22 днів. Враховуючи такі особливості, доцільно проводити передпосівну обробку насіння, але оскільки наше насіння придбане в поточному році,  і є інкрустоване виробником, додаткові операції з ним проводитись не будуть.

Спробуємо виростити кореневий сорт Діамант від Професійне насіння Bejo Zaden. Насіння висіяно в пластиковий контейнер висотою 6 см, довжиною 18 та шириною 12 см. Шар в якому буде проростати насіння сформовано із субстрату «Поліський», Універсальний, виробник ТОВ «Річ Ленд».

Увага! Особливістю проростання насіння селери є доступ до світла та повітря. Засипане землею насіння може не прорости, а тому рівчаки чи ямки не робились, 40 насінин просто зрідка розкидано по поверхні ґрунту та для кращого контакту з землею, засіяну площу пульверизатором злегка обприскано водою.

IMG_2408Для кращого проростання створюємо таку собі міні-тепличку, накривши зверху контейнер з посіяним насінням ще одним більшим контейнером з прозорого пластику. При бажанні можна використати скло, чи помістити ящичок з посівами в прозорий целофановий пакет, кінці якого зав’язати. Як варіант, правда дуже поганий через рухливість та малу міцність, для вирощування розсади селери можна взяти разовий прозорий харчовий контейнер з кришкою.

Розсадник  поставила в тепле (22-25 0С), світле місце. В даному випадку – на край підвіконня, ближче до батареї опалення. Щоб в умовах тепла та вологи не розвивалась пліснява, посіви щоденно будуть провітрюватись шляхом зняття накриття на 5-10 хвилин. За хороших умов, сходи можна чекати  на 9-12 день.

27 січня 2016р., (t: +2.1 / +3.5 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь