Балкон як головний розсадник овочів та квітів

1Наш балкон розташований зі східної сторони будинку. Восени сюди в горщиках переноситься багато квітів які влітку цвітуть на дачі (герані, бальзаміни, хлорофітум, фуксія та інші). В осінньо-зимовий період тут на вітамінну зелень вирощується петрушка, цибуля на перо, у відрах з землею добре почувається порей.

Утеплення пінопластом, дубовою вагонкою, підлогою з дощок та вікнами з металопластиковими рамами дало змогу отримати в середині температуру на 5-7 градусів вище в порівнянні із зовнішньою, що значно зменшує витрати на обігрів. 5Звичайно, що взимку цього замало, а тому щоб в холодний період підтримувати бажану температуру, використовуємо інфрачервоний обігрівач Sinbo типу «UFO» який прикріпили під стелею. До нього приєднали терморегулятор DigiТОР з датчиком відображення значень на вбудованому цифровому світлодіодному індикаторі. Все, питання вирішено. Обігрівач та терморегулятор не дають температурі впасти нижче встановленої нами позначки в +5 0С. Зимою в сонячні, навіть морозні дні температура на балконі в поледень може підніматись до 14-17 0С. Для квітів, городньої зелені такий режим чудово підходить та і для сімейного бюджету підтримання на балконі мінімальних плюсових температур не є сильно обтяжливим.

6Нерідко в лютому вже переважають плюсові температури і на балконі навіть без підігріву температура мало коли  буває нижче 6-8 0С. З появою більше 50% сходів в сонячні дні розсада виноситься на балкон де до обіду тішиться під теплими промінчиками при t 17-20 0С та і після обіду на нагрітому та світлому балконі їй також досить комфортно. Щоб перестрахуватись від несподіваних погодних викрутасів, терморегулятор встановлюємо в діапазоні 7-9 0С. З вечора до ранку та в холодні дні розсада росте в кімнаті на вікні.

Кімнатне вікно західної орієнтації є тимчасовим місцем для розсади. З появою сходів перших посівів на всю довжину підвіконня виставляється трьохрівневий дерев’яний стелаж. Відстань між рівнями 40 см. Оскільки сонячного світла недостатньо, для освітлення розсади, використовуємо дві люмінесцентні лампи денного холодного світла потужність 21 W які прикріплюємо до стелажних рейок.7 Сьогоднішні штучні джерела світла далеко не ідеальні, але без них не обійтись. З досвіду вважаю найбільш непридатними для цих цілей є класичні лампи розжарювання. Вони мають малоефективний для нормального росту і розвитку рослин спектр випромінювання та виділяють багато тепла чим пересушують земляний субстрат.

З появою першої петельки на віконний стелаж переставляються сходи перців, баклажанів, селери, порею та інших рано висіяних культур. В земляному субстраті продовжується пробудження та проростання насіння і йому для цього дуже потрібне тепло. В лютому підвіконня – переважна домівка молодих сіянців.

8Коли на вулиці потеплішає, як правило в перших числах березня, всю розсаду переносимо на балкон де вона постійно перебуває до часу висадки в ґрунт.  Терморегулятор встановлюється в діапазоні 15-17 0С.  Така температура буде мінімальною вночі та в похмурі дні, а ось в сонячні, при максимальному освітленні, за рахунок природного нагріву, підніматиметься до 24-26 0С.  Саме завдяки спеціально обладнаному балкону вдається реалізувати такий важливий для успішного вирощування розсади принцип співвідношення тепла і світла: вдень світло і тепло, вночі темно і прохолодно.

02 лютого 2016р. (t: +0,8 /+9,2 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь