Полив та підживлення розсади.

IMG_2986Субстрат в якому буде проростати насіння має бути добре зволоженим, це одна із необхідних умов хороших сходів. А ось полив розсади проводжу дуже обережно і ощадно. Надлишок вологи в грунті на перших тижнях розвитку розсади може сприяти появі та поширенню хвороб в тому числі такої грізної напасті, як «чорна ніжка». Верхній шар субстрату стараюсь постійно підтримувати у підсушеному стані, цьому успішно сприяє поверхневе розпушування ґрунту. Поливну воду даю лише коли грунтосуміш добряче підсохне і тільки по периметру розсадного ящика та в міжряддя. При поливі горло пляшки перекриваю пальцями, завдяки чому вода тоненькою цівкою, не розмиваючи субстрат, потрапляє адресно за місцем призначення. Завдяки цьому земля навколо стебла молоденьких росточків залишається сухою, а ось корінець активно потягнеться вниз і успішно відшукає вологу. Для поливу використовую відстояну не менше доби, кімнатної температури воду.

Перші дні після сходів розсада не потребує підживлення, оскільки ще використовує поживні запаси сформовані в насінині, але закласти основу для хорошого старту і подальшого розвитку з появою першого справжнього листочка саме час. З цього періоду всі наступні поливи будуть здійснюватися виключно слабенькими розчинами комплексних мінеральних добрив із переважним вмістом фосфору та калію. Азот при підживленні розсади має йти як додатковий компонент.

Але спочатку збагатимо землю азотофіксуючими бактеріями. Для цього використано універсальний біоактиватор Азотофіт-р, ТМ «Жива Земля». Виробник ПП «БТУ-Центр», Вінницька обл., м.Ладижин.

Полив біопрепаратом буде проводитись по мірі підсихання земельного субстрату виходячи із мінімальної концентрації  – 5 мл на 10 л води.

Платон Воронько написав чудовий дитячий віршик, який називається Помагай. Напевно пам’ятаєте: «Через поле, через гай, ходить хлопчик Помагай». Марійка Бурмака до нього написала музику, так народилась весела пісенька. Та мова не про поезію чи музику, а про маленьких городніх помічників без яких, великою мірою, можна обійтись, але з ними набагато комфортніше. Все дуже прозаїчно, помічниками можуть виступати звичайні прищіпки для білизни, липкі цінники та навіть медичний шприц. В даному випадку 10 л розчину біопрепарату мені не потрібно, тому роблю прокол у пакетику і шприцом витягаю необхідну кількість препарату із розрахунку 1,0 мл на 2 л води. Ось такий він, хлопчик Помагай.

16 лютого 2016р. (t: +2,5 /+6,4 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь