Температурний режим для сходів помідорів, розсади селери, порею.

IMG_2895За три дні від перших сходів зійшло біля 80% посіяного насіння помідорів. Далі утримувати посівні ящики в теплі немає великої потреби, більшість насіння проросло, а ось молоді сходи можуть сильно витягнутись. Розсада помідорів має таку схильність, це не терплячкі перці які досить стійко переносять високу температуру при недостатньому освітленні. У нас вирощуються помідори сорту Лимон-ліана, але ось ліановидної розсади нам зовсім не треба. Тому з цього часу помідори цілодобово будуть утримуватись на балконі. При цьому, перший тиждень – півтора температурний режим буде трохи жорсткішим, а далі м’якшим.

Позаяк на вулиці від легкого морозцю вночі до невеличкого тепла вдень, на балконі без обігріву  маємо 7-10 0С, саме те, що треба на ніч для нашої розсади. Понижені температури стримують витягування розсади в перші дні її життя, сприяють активному росту кореневої системи. Вдень температура має бути вищою. Щоб за необхідності включалась система обігріву, таймер на терморегуляторі виставлено на 14-15 0С, тобто, це температурний мінімум. Для додаткового надходження тепла на балкон можна з кімнати відтулити двері, особливо коли вдома нікого немає (на роботі, по справах, на навчанні) – квартира освіжиться і розсаді добре, адже завдяки цьому температура на балконі в похмурі дні підвищиться на додаткові 2-3 градуси (до +17-18 0С). За ясної погоди сонце нагріває балкон ще більше, до 22-24 0С,  знову ж таки економія на електроенергії для обігріву, при цьому розсадка почувається просто суперово.

Над ящиком із сходами помідорів прилаштовано люмінесцентну лампу яке забезпечить підсвічування розсади з 18-ї до 22-ї години.

На балкон також перенесено розсадний ящик із пореєм. Вже пройшло 9 днів, як появились перші сходи, а розсади маємо лише половину від запланованої кількості. Насіння хоча повільненько, але продовжує проростати. Розсаду перенесено на балкон, де вона буде розвиватись в умовах аналогічних, як для помідорів, але без підсвічування.

Ще один житель балкону – селера. Зрозуміло, що перші 35-40 днів після сходів від селери не потрібно чекати бурхливого розвитку, але таке враження, що у неї просто якийсь «сидячий протест».  Якщо перець, баклажани через 10 днів вже дали перші справжні листочки, то селера на 18-й день як зійшла, майже без змін – стебельцятко, дві сім’ядолі і все. Сіянці цієї примхливої ароматулі будуть вирощуватись на балконі у розсадному ящику без пікірування до часу висадки у відкритий ґрунт.

26 лютого 2016р. (t: -1,4 /+2,8 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь