Сіємо низькорослі (кущові) помідори

30072011038

Низькорослі помідори, зазвичай, не такі урожайні, як високорослі, адже у них через обмежений ріст закладається менше плодових китиць. Разом з тим не все так сумно. Низькорослі томати набирають врожай за рахунок галуження куща бо на відміну від високорослих їх лише інколи формують в 2-3 стебла і ніколи в одне. До того ж, є сорти, які взагалі не потребують пасинкування. Віддача врожаю проходить переважно за 2-3 хвилі протягом місяця, що пов’язано із властивістю плодів дружно достигати. Це зручно для формування зимових запасів: зібрав, переробив і поставив баночки на зберігання.

Кущові помідори цікаві ще тим, що серед них є багато ранніх та надранніх сортів, хоча зустрічаються з  неперевершеною лежкістю, аж до Нового Року. В поточному сезоні спробуємо такі сорти виростити. Слід звернути увагу на те, що дуже часто супер ранні помідори бувають кислуватими і мають невелику вагу. Сукупність характеристик, як от: ранні, великоплідні, солодкі, у кущових сортів не сама поширена комбінація.

Засмучуватись не варто. Сьогоднішня пропозиція товару на ринку включає настільки великий асортимент помідорів, що можна підібрати сорти, які задовольнять всі побажання. Діло лише за терпінням і наполегливістю.

В Західній Україні період сприятливий для вегетації помідорів досить короткий, а клімат відзначається підвищеною вологістю. Це сприяє розвитку та поширенню багатьох захворювань. В зв’язку з цим, помідори найдоцільніше вирощувати через розсаду, адже матимемо змогу встигнути зібрати більшу частину врожаю до періоду розгулу хвороб, оскільки плоди достигнуть на 30 днів раніше. Крім того, за розсадного способу вдається успішно вирощувати помідори середньопізніх та пізніх строків дозрівання. Отож, приступаємо до посіву.

Весь процес аналогічний тому, як це робилося при посіві високорослих помідорів 19 лютого.

03 березня 2016р. (t: +1,4 /+4,0 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь