Цибуля, яку будемо вирощувати.

IMG_3046Чорнушку на розсаду найкраще висівати в першій декаді березня з тим щоб в другій половині квітня 40-45 денну розсаду висадити у відкритий ґрунт. Проводити посів раніше зазначеного терміну не варто так як у випадку холодної весни розсада може перерости.  При даному способі дуже важливо правильно підібрати сорт (ще краще гібрид). Обов’язковою умовою є здатність сформувати товарну цибулину за один сезон. Ще одним важливим показником є тривалість вегетаційного періоду. У цибулі є цікава закономірність: чим вона солодша по смакових характеристиках, тим довше і більшою вона росте, а ось термін зберігання пропорційно зменшується. В умовах Західної України салатні сорти виростити складно. Але так хочеться «солодкої» цибульки. Тому будемо вирощувати 3 види цибулі напівгострого смаку і один солодкуватого смаку (салатний):

  • Банко F1, виробник ПП «Агрофірма «Сортцветовощ», м.Харків, торгова марка «DGH»
  • Джамбо (біла), виробник ПП «Ада-Сервіс», м.Київ, торгова марка «GOLDEN GARDEN»
  • Бронзовий Шар (синя), виробник ПП «Агрофірма «Сортцветовощ), м.Харків, торгова марка «DGH». В минулому році сорт Бронзовий шар дав округлі, відмінного напівгострого смаку цибулини максимальною вагою до 290 г. На грядці довжиною 3,25 м/п було зібрано 11,4 кг цибулі.
  • Аліса Крейг, виробник ПП «Ада-Сервіс», м.Київ, торгова марка «GOLDEN GARDEN». Це салатний сорт цибулі із довгим вегетаційним періодом (до 140 днів). Сорти та гібриди яким для розкриття потенціалу треба більше 120 днів взагалі не купую. Тому саме за цей сорт найбільше турбуюсь, чи вдасться його виростити.

IMG_3042Для посіву насіння використано два лотки висотою 7 см, шириною 13 см та довжиною 23 см. Насіння висівалось густенько (досить часто у нього низька схожість) в торф’яний субстрат для розсади виробництва ПП «Тиква», торгова марка «Агро Світ». Глибина загортання насіння 1,5 см. Посадкові ящики закрито прозорою плівкою та розміщено на підвіконнику.  Як правило насіння сходить через 5-9 днів від посіву.

До того ж, у нас на дачі вже росте цибуля, посаджена вона восени:

  • Бургос F1 – придбано в спеціалізованій точці продаж;
  • Ромі – придбано в спеціалізованому магазині;
  • Тексас-Грано – вирощено самостійно із насіння;
  • Ред-Рок F1 – вирощено самостійно із насіння.

З цієї цибульки в кінці жовтня минулого року було закладено грядку довжиною 8,5 м/п. На неї висаджено 340 шт. ріпок загальною вагою біля 600 г. Відстань між цибулинками 5 см. На грядці посадки розміщено в 2 ряди.

Дуже важливо при даному способі посадки підбирати спеціальні, саме озимі, сорти чи гібриди цибулі так як вони більш стійкі до понижених температур і завдяки цьому менше загнивають та стрілкуються. Так як якісна димка досить дорога, частину посадкового матеріалу було вирощено самостійно із чорнушки.

07 березня 2016р. (t: +5,9 /+9,4 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь