Розсаді зелене світло.

100420142668Овочі можна вирощувати через розсаду, або посівом насіння безпосередньо на грядку. У кожного способу свої плюси та мінуси. Використовую обидва. Але все ж таки, мною надається перевага висіву насіння в розсадні ящики і за кожної можливості застосовується саме такий підхід. Це дає можливість заощаджувати посівний матеріал, ефективніше проводити планування площ під городину так як видно скільки зійшло насінин і зорієнтуватись яку площу необхідно для неї відвести, отримувати ранню продукцію, мати однорідні посадки, економити час, паралельно вирощуючи культури, наприклад, горошок на грядці ще достигає, а кукурудза, яка буде висаджена після горошку, в лоточку вже гарненько підростає.

Виростити якісну розсаду не просто. Часом доцільніше обмежитись лише етапом пророщення насіння і перейти до його висіву на грядку.

Також не по всіх овочах доцільно одержувати розсаду. Звичайно, ніхто не буде вирощувати розсаду редиски, хоча вона, до речі, в ранньому віці дуже добре переносить пересадку, та багато культур на моєму городі починають життя саме через розсаду. Це кукурудза, всі види капусти, цибуля, селера, перець, баклажани, кабачки, огірки, помідори, салат, порей. Зрозуміло, що багато з переліченого можна успішно виростити прямим посівом в ґрунт і отримати чудовий результат, але практика показує, що не завжди все так просто.

Маленька насінинка для того щоб прорости потребує спеціального температурного, повітряного, водного режиму, а ніжний росточок особливого догляду. Нерідко, приїжджаючи на дачу раз в тиждень, забезпечити всі ці вкрай необхідні умови просто неможливо. Здавалося б все просто, зробив рівчак, поклав насінину, навіть полив водою, загорнув, а тут виявилось, що земля була занадто холодна, чи дощ грядку заплескав, сонце надміру землю підсушило, земляна блішка напала… Через це нічого не зійшло або отримали дуже зріджені сходи. Думка бігає, що може ще  зійде, треба трохи почекати. З часом починаємо колупати землю, щоб знайти насінину та подивитись в якому вона стані, щось досіваємо. В результаті втрачено час, в нерівномірних сходах більші рослини глушать менші та і немалі гроші викинуто на вітер, адже сортове насіння дуже дороге.

Яким шляхом йти визначається доцільністю, раціональністю, досвідом, можливостями. Недаремно кажуть, що необхідно сім раз поміряти, щоб один раз відрізати. Так і тут, краще наперед все зважити і вибрати самий оптимальний варіант.

14 березня 2016р. (t: -0,8 /+7,2 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь