Час сіяти салат

IMG_3109Багато хто вирощує салат прямим посівом в ґрунт адже він непримхлива, скоростигла, холодостійка культура. Якщо вирощувати листовий салат, то саме так слід було б робити. Але ж хочеться ранньої зелені, до того ж вирощуватись будуть делікатесні сорти дуболистного салату  Кітаре і Рускай, а також салат батавія сорту Афіціон. Кожного виду салату маємо по 10 насінинок  тому важливо зберегти всі. Також плануємо отримати головчастий салат сорту Патрицій та улюблений салат сорту Андромеда із цікаво забарвленим та смачним листям. Також спробуємо виростити спаржевий салат сорту Уйсун у якого їстівне не тільки листя, а і стебло, що досягає висоти 80-100 см. Термін вирощування таких салатів досить довгий – 70-80 днів. Враховуючи такі особливості вибраних сортів салатів без розсади не обійтися. Отже, сіємо. На дату висадки розсада повинна мати 25-30 днів.

IMG_3130Планується виростити 70 кущів салату. Насіння салату Кітаре та Рускай гранульоване (дражоване), тобто, покрите захисною живильною оболонкою. При цьому воно збільшене в розмірах, овальної форми, що дуже зручно для висіву. Посів  проведено в лоток глибиною 5 см, шириною 25 см та довжиною 35 см заповнений ґрунтом та торф’яним субстратом для розсади виробництва ПП «Тиква», торгова марка «Агро Світ». Насіння салатів сортів Патрицій та Андромеда висівалось дуже густо так як закінчився термін придатності, а насіння інших сортів розкладалось з інтервалом 2-3 см. Ящик з посівами поміщено в целофановий пакет для підтримання субстрату у вологому стані і на 2 дні поставлено під батарею. Свіже насіння салату сходить дуже скоро, за три дні. Дуже важливо не проґавити цей момент, від цього сильно залежить якість розсади, а тому на 3-й день, не чекаючи сходів, плівку слід буде зняти і переставити посівний ящик у максимально світле та прохолодне місце.

Є рекомендації при посіві салату звертати увагу на фазу місяця: якщо сіяти салат після повного місяця, коли місячний диск зменшується (старіє), то виростуть дуже великі і потужні головки, якщо  ж сіяти навпаки, після молодика на ростучому місяці, то рослина дуже скоро зацвіте. Я такі підходи не використовую і, перш за все, орієнтуюсь на календарні строки при традиційному розрахунку:  дата висадки розсади в ґрунт мінус вік розсади, мінус 3 дні, дорівнює дата посіву.  До того ж сучасні сорти салату дуже стійкі до стрілкування і проблем з цим у нас ніколи не було.

14 березня 2016р. (t: -0,8 /+7,2 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь