Квітневе літо.

IMG_3793Якось так раптово по календарних мірках, як світло включив, клац, і ось воно – літо. Ще 2 квітня при максимальних +9,4 0С з ранковими приморозками -1,1 0С кутались в теплий одяг щоб заховатись від пронизливого північного вітру, а тут на тобі, вже пару днів маємо +22-25 0С. До того ж, синоптики тішать своїми прогнозами про те, що тепла погода збережеться надалі також.

 За таких погодних умов дерева, кущі просто вражають своїм розвитком: зацвіла форзиція, абрикос, розпустила перші квіти духмяна алича.

 Ще більше зачаровують квіти, і вже не тільки кімнатні.

Якщо городні роботи та графік посівів на цей рік планувались виходячи із ось таких минулорічних заміток, характерних майже для всіх наших весен: «Два минулих тижні стояла похмура холодна дощова погода. 03.04 випало багато снігу. Роботи на дачі неможливі. Наступний тиждень також передбачається холодним, дощовим та похмурим», то виходячи з тих умов які маємо зараз, треба буде терміново переглянути строки та черговість робіт. Адже підвищена температура не тільки форсує розвиток природи на маячки якої ми орієнтуємось, наприклад : «Найкращий період для висадки картоплі: від перших листочків на березі до початку цвітіння черемухи», а й пересушує землю.

 Балкон тепер просто перевантажений розсадою.

З потеплінням на ньому стало занадто душно, підвищилась вологість. Цього треба уникати, адже  такі умови  можуть стимулювати розвиток хвороб, а рослини зробляться занадто ніжними, слабкими. До того ж, частину високорослих помідорів, ранню капусту, порей та селеру через 10 днів, а баклажани і перець ще через тиждень планується висадити в ґрунт на постійне місце вирощування. Так рано помідори на грядку ще не висаджували, а ось для капусти, порею та селери саме час.

Для того щоб зміна температурного режиму, пов’язана з пересаджуванням розсади в ґрунт, не була для росли сильним стресом, внаслідок якого може призупинитися ріст, розпочато процес загартовування. З цією метою на балконі відключено обігрів та цілодобово відкрито вікно на вулицю. В нічний час температура на балконі може знижуватись до 10 0С, але нічого страшного в короткотерміновому охолодженні розсади немає.  Для унеможливлення проникнення тепла, двері в кімнату на ніч закриті.

Ось такі зараз баклажани та перець.

Салат просто аж проситься на грядку, Рускай вже навіть почав набирати колір. В суботу будемо його висаджувати адже запланований вік розсади майже досягнуто.  А цибульці треба ще трішки підрости.

У картоплі появились, міцні росточки в основі яких намітились корінці. IMG_3750 З ними поводимось дуже обережно адже у картоплі є наступна особливість. Кожне вічко містить три росткові бруньки. Першою проростає центральна, до того ж вона дає самий сильний паросток. Якщо його обламати, розвиваються наступні, але менш сильні. При цьому врожай знижується. Якщо у картоплі ще раз обламати паростки та висадити її в ґрунт, зійде багато стебел, але настільки слабких, що при несприятливих умовах, утвориться дуже мало картоплин, або вони не утворяться взагалі. Цвітіння картоплі, що вирощується з таких ослаблених бульб, відбудеться на 10-14 днів пізніше, рослини сильніше піддаватимуться різноманітним захворюванням та матимуть схильність до виродження. Навіть при хорошому догляді недобір врожаю може сягнути 30-40%.

06 квітня 2016р. (t: +9,6 /+25,2 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь