Садимо картоплю.

IMG_394626 березня дістали з льоху картоплю. Процес передпосадкової підготовки має проходити 3-4 тижні. За цей час картопля не тільки випускає ростки, а й під впливом світла прозеленюється. З настанням стабільно теплої погоди приходиться переглядати терміни посадки і орієнтуватись на природний календар. Хоча наша картопля встигла позеленіти лише на один бік, а з іншого лише почала, за основу беремо те, що найкращий час для її посадки є період від появи на березі листочків до початку цвітіння черемухи, тобто, саме зараз і приступаємо до роботи.110420163389

В цьому році будуть посаджені перевірені часом 7 сортів картоплі, це Престо, Лаура, Тайфун, Кондор, Слов’янка, Дезіре та неперевершена Ароза.  Два сорти, які в минулому році були посаджені вперше: Лабелла і Лаперла. А також випробуємо 2 нових сорти Коннект та Моцарт.

Щоб постійно отримувати хороший врожай картоплі, дотримуємось декількох нескладних правил:

  1. На одній грядці не висаджуємо суміш різних сортів картоплі. Це пов’язано з тим, що у кожного сорту закладена своя програма розвитку щодо періоду достигання, висоти і розлогості куща, а також з особливостями догляду на кожному етапі росту. У спільних посадках неможливо приділити необхідну увагу окремо взятому сорту в частині поливу, підживлення, захисту. Високорослі, потужні кущі створюватимуть затінок меншим. Матиме місце ситуація коли частина рослин вже посохла і готова до збору, а інша продовжує вегетацію. Звідси і вагомий недобір врожаю.  IMG_3945
  1. Не вирощуємо один, нехай навіть з самими чудовими характеристиками, сорт. Висаджуємо декілька сортів картоплі, переважно 7-9 (мінімум 3-4). Це дає змогу протистояти спалахам хвороб, примхам погоди чи іншим негативним чинникам. Адже якийсь сорт виявиться самим стійким до збудника захворювання, що бушує в цьому році, а інший в своїй фазі розвитку, витривалий до посухи. Ось, наприклад, сорт Кондор кожного року показує іншу врожайність в межах від 275 до 540 кг із сотки. Беручи до уваги те, що вегетація ранньостиглої  картоплі проходить в самих сприятливих для цієї культури погодних умовах і практично не вражається фітофторою, нею  зайнято біля 25% посадкової площі. Слід зауважити, що разом з тим більшість сортів ранньої картоплі менш урожайні, ніж середньо- та пізньостиглі, хоча селекція не стоїть на місці і досить великі зрушення в цьому напрямку вже є. Так сорт ранньостиглої картоплі Лабелла в минулому році дав непогану врожайність – 363 кг з сотки.
  2. Проводимо оновлення посадкового матеріалу через 4-5 років, максимум 8 років. Насіннєва картопля вибирається лише з самих урожайних кущів.

Щоб чисельні шкідники не пошкодили молоді росточки, провели обробку посадкового матеріалу препаратом Нупрід 600 згідно інструкції.

На грядці картопля висаджена в два ряди, ямки робились садовою лопаточкою через 35 см в шахматному порядку по відношенню одна від одної. Так як наша картопля не буде підгортатись, бульби закопувались на таку глибину, щоб над ними до поверхні було 8-10 см землі.

09 квітня 2016р. (t: +11,9 /+21,0 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь