Наші грядки.

110420163350На вулиці дуже тепло, майже по-літньому. Зацвіла медунка, анемони, продовжує цвісти ряст. Ці квіти лісові жителі, хоча кущик рясту росте у нас на дачі. Та милуватись ними дійсно треба в лісі де цілі поляни, аж ступати лячно, щоб не пошкодити таку красу. Дорога на дачу проходить через ліс. Не могли не зупинитись щоб полюбуватись цими барвами та отримати величезний заряд позитиву.

Ось такий він, весняний ліс.

Та до справ. Всю без винятку городину вирощуємо на грядках шириною 45 см, довжина довільна, у нас це 8,5 м, 6,5 м та 4,5 м.  По контурах грядок забиті кілочки на які в ході формування грядок натягається мотузка. Міжряддя досить широкі – 80-90 см. Грядки та міжряддя ніколи місцями не міняються. Грядки орієнтовані з півночі на південь завдяки чому рослини рівномірно освітлюються сонцем, зранку зі сходу, а після обіду – західним.  Таки підхід до розбивки городу дає можливість проводити сівозміну, забезпечувати ефективний полив та підживлення, легко обробляти землю та економить ресурси.

Підготовка грядок перед перекопуванням включає:

– вапнування для зниження кислотності ґрунту. Так як більшість городніх культур погано росте і плодоносить при підвищеній кислотності, на 1 м/п грядки даємо 100 г сухого вапна;

– внесення компосту. У нас це напівперепрілі органічні рештки, переважно відходи з квітника, газону та городу;

– внесення комплексних мінеральних добрив. Розсипаємо нітроамофоску (16:16:16) з розрахунку 50 г на 1 м/п грядки.

Після перекопування формуємо грядки з земляними бортиками. Особливо важливо це при поливі, адже бортики дають можливість ефективно та адресно витрачати воду. А поливати будемо часто.

Щоб сформувати грядку спочатку землю з обох сторін підгортаємо до центру. Виходить такий собі земляний вал. Далі його поступово розгортаємо спочатку з однієї сторони до мотузки, натягнутої на кутові кілочки, а потім аналогічно з іншої. Таким чином повздовж шворки потроху нагортаються бортики, центр вирівнюється граблями для надання грядці горизонтального положення.

Після того, як грядка сформована, знімаємо мотузку і можна приступати до посіву насіння чи висадки розсади.

09 квітня 2016р. (t: +11,9 /+21,0 0С)

 

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь