Висаджуємо помідори.

IMG_4159Погода продовжує радувати стабільним помірним теплом. Пишно цвіте доронікум, арабіс, нарциси, розпустились перші тюльпани.  На цвіт слив та вишень спішать повилазити хрущі.

Поспіває перша городина. Батун вже майже весь зрізали бо він самий ніжний та смачний навесні. Та за ним вже підтягається посаджена під зиму кущівка. Щавлик аж проситься в зелений борщ з вітамінною кропивкою. Для такого борщу на краю дачі спеціально залишили рости кущик кропиви.  У сходів петрушки, посіяної на початку грудня, появились перші справжні листочки.

А ще на дачі виросли гриби. Одні можна ідентифікувати як гриб-гнойовик. Він коли молодий навіть їстівний, а що за гриби ті інші – важко сказати.

Враховуючи такий стан природи будемо висаджувати першу партію помідорів. Серед теплолюбних культур помідори найбільш стійкі до понижених температур, а накриття з агроволокна захистить посадки навіть від короткотривалих приморозків. Розсада високорослих помідорів, посіяних 19.02 на сьогодні має 53-й день вирощування, пора її висаджувати на постійне місце.

Готую посадкові ямки в які вливаю по 1-1,5 л теплої води, а коли вона ввійде в землю, добавляю по пригорщі попелу, як джерела кальцію, калію і мікроелементів та по половині столової ложки суперфосфату. Калій, кальцій, фосфор – важливі елементи для успішного вирощування помідорів. До того ж, підвищений вміст в ґрунті кальцію вбереже плоди від вершкової гнилі яка не є хворобою, а наслідком різких перепадів температури при бракові кальцію в кореневому шарі ґрунту і високих дозах азоту, а також недостатньої кількість вологи. Якщо немає попелу, можна дати по 1 чайній ложці  кальцієвої селітри. Всі компоненти перемішую з ґрунтом. Один овочівник-любитель рекомендував давати під кущ помідорів по скибочці сухого хліба. Так як інколи буває що хліб зацвіте, сушу з нього сухарі які весною кладу в посадкові ямки під помідори. З досвіду минулих років така комплексна заправка посадкових ямок давала змогу отримати сильні кущі та рясне плодоношення.

Ті сорти високорослих помідорів які до цього часу встигли вирости до 30-35 см, висаджувались похило (горизонтально), інші вертикально. У розсади по стеблу обірвано листя, адже присипане землею воно може стати джерелом інфекції.

Індетермінантні помідори, які будуть вирощуватись на опорі в одне стебло, висаджувались в один ряд з інтервалом між рослинами 17,5 см, а високорослі детермінантні, які будуть вирощуватись шпалерою – в один ряд з інтервалом 35 см.

На грядці з помідорами висаджено Різдвяні перчики та баклажанчики.   Щоб не травмувати кореневу систему, рослини не розділяли.

До помідорів також  висаджено разом з паперовими стаканчиками пекінську капусту сорту Бокал. Розсада має лише 14-ть днів після сходів, але в тунелі під агроволокном їй буде краще, ніж на балконі. IMG_4158 Для продовження періоду збору безпосередньо в землю висіяно ще декілька насінин.  Щоб в лунці в подальшому росла хоча б одна рослина, висівалось по 1-2 насінини. Якщо зійдуть обидві – одна залишиться розвиватись на цій же грядці, а інша буде відсаджена. Відстань між рослинами 35 см.

Поруч посіяно шпарагову квасолю. Під накриттям тепло, а значить матимемо ранній врожай лопаток.

Так як з понеділка прогнозується похолодання з можливими приморозками, посадки накрито подвійним агроволокном.

16 квітня 2016р. (t: +6,8 /+17,1 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь