Висаджуємо розсаду цибулі

Починає240420163402 цвісти бузок, каштани, цвіте яблуня, перецвітає слива, черешня.  Палахкотять тюльпани, іриси випускають квіткові стрілки, а рози через холодні ночі і без квітів дивляться як квіти.

Затримуватись із висадкою розсади цибулі не варто так як дана культура є холодостійкою, причому розвиток кореневої системи найкраще проходить при температурі 7-10 0С. Раннє висаджування дає змогу розсаді за прохолодної погоди сформувати потужну кореневу систему яка буде успішно протистояти наступним жарким і сухим періодам, а відповідно, сформувати гарну ріпку. Виходячи з цього, оптимальними строками висаджування розсади є 15-25 квітня. До того ж на сьогодні наша розсади має 40-й день після сходів, тобто готова до висадки.IMG_4282

Коренева система у цибулі розвинута слабко та розташована переважно в верхніх шарах ґрунту (максимальна глибина проникнення 40-50 см), а щоб отримати велику та соковиту головку, вона повинна мати доступ до поживних речовин.  В затінку наросте багато пишної зелені, а ось ріпки можна не дочекатись та і зберігатись вона буде погано. Тому для розсади цибулі підібрано сонячну ділянку із самим легким та родючим ґрунтом із тих, що в нас є.

IMG_4293Готуємо під посадку грядку. Для цього натягуємо маркер із позначками в 5 см та загостреним кілочком біля бортиків грядки робимо ямки. Їх глибина повинна бути такою, щоб розсада в них розмістилась майже до місця розгалуження зелених листочків. Щоб цибулькам в процесі росту було вільніше, ямки розміщуємо шахматкою але дотримуючись інтервалу в 5 см. На грядці таким чином формуємо 2 ряди.

А тепер підготуємо до посадки розсаду. Садовою лопаткою підкопуємо землю та обережно дістаємо цибульку. У кожної рослинки на 1/3 вкорочуємо коріння та на 1/2 перо. Отримуємо міцненькі такі собі стерженьки, висаджуючи які уникнемо загинання коріння та матимемо 100% приживлення, до того ж працювати з ними набагато зручніше.

IMG_4296Розкладаємо по ямках розсаду, поливаємо та загортаємо землею.  Посадки накриваємо агроволокном, натягнутим на дуги. Через 7-10 днів, коли розсада вкорениться та зміцніє, накриття знімемо.

Розсада цибулі порею на сьогодні має 66 днів і також готова до висаджування. Підготовка грядки і розсади  аналогічна тому, як це робилося при висаджуванні цибулі на ріпку із невеликими відмінностями які полягають в тому, що  рослини на грядці розміщуємо двома рівненькими рядками з інтервалом одна від одної в рядку 7,5 см.

23 квітня 2016р. (t: -0,7 /+13,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь