Огірки із паперових стаканчиків

IMG_4386Щоб отримати ранню продукцію без розсади не обійтись. Тому 08.04 посіяла в три саморобні паперові стаканчики по одній насінинці огірка гібриду Аристократ F1 (Профнасіння, (НОНГ ВУ БІО ЛТД, Корея). Як робились паперові стаканчики можна прочитати тут. Через тиждень появились сходи. Сьогодні розсаді 13 днів. За цей час вона встигла наростити хорошу кореневу систему та сформувати справжній листочок. Хоча надворі трохи прохолодно, наступні дні мають бути теплими, а тому висаджуємо огірки на грядку в ґрунт.

Стаканчики стоять в коробці з-під торта, застеленій целофановим пакетом. Щоб було легше їх дістати беру пакет за краї і обережно витягаю із коробки. Ось вони, наші стаканчики із розсадою.

Коріння вже встигло вийти за межі земляної грудки і дуже потребує додаткового життєвого простору. Але саме головне, що в ході операції по пересадці не буде пошкоджено жодного, навіть найменшого корінчика, завдяки чому рослинки дуже скоро приживуться та підуть в ріст.

Правда, для успішного розвитку розсади огірків необхідно врахувати ще один дуже важливий момент. Мабуть багато хто спостерігав, що гарна, міцна розсада із збереженою кореневою системою після посадки зупиняється в рості, жовтіє, часом навіть гине. Основною причиною може бути неправильна, а саме, заглибока посадка.

Головне правило – огірки не можна зразу заглиблювати по сім’ядолі, а тим більше по справжні листочки. Справа в тім, що в такому випадку коренева система опиниться глибоко під землею і через нестачу кисню стане поступово відмирати. Допоки у верхньому шарі ґрунту не утвориться нове коріння, рослина  практично не буде рости.

IMG_4415Щоб пересадженій розсаді створити комфортні умови, копаю широкі посадкові ямки на глибину висоти паперового стаканчика плюс висота стебла від розсадної землі до сім’ядолей. Тобто, коли розміщую рослину в посадковій ямці, лише сім’ядольні листочки знаходяться над поверхнею ґрунту. При посадці землю підгортаю та притискаю тільки навколо паперового стаканчика з метою посадити рослину на тому ж рівні як вона росла до пересадки.

Якщо все зроблено як слід, вже на другий день можна побачити, що листочки збільшились у розмірах. Через декілька днів, коли на стеблі появляться біленькі горбочки з яких формуватиметься додаткове коріння, підсиплю довкола них землю. З появою нових горбочків операція по підсипці ґрунту буде повторюватись до тих пір, допоки рівень землі не буде під сім’ядольними листочками.

Огірки розміщую в один ряд, відстань між рослинами 20 см.

На грядку з висадженою розсадою висіяла у политі рівчаки сухе насіння огірків Пражський корнішон (Ролтіко, Польща), Мурашка (DGH – Сільський вісник) та Аристократ (Профнасіння, (НОНГ ВУ БІО ЛТД, Корея).

Розсаду накрила обрізаними з обох сторін пластиковими пляшками, а зверху для додаткового тепла розсаду і посіви прикрила плівкою.

IMG_4402Також висаджено 23-х денну розсаду ранної капусти сорту Куор Ді Бує Гроссо, що вирощувалась в 3-х л скляній банці та цвітну капусту сорту Опал РЦ, що росла в лотку. Для кращого приживлення посадки притінено деревними галузками з листям. Галузки ставились таким чином, щоб розсада з них ледь виглядала. Під таким накриттям рослини дуже добре почуваються так як їм затишно, тепла та волого. Ніякі пластикові пляшки чи банки такого ефекту не дають. Приживлюваність завжди майже сто відсотків. По мірі того, як з часом весняне сонце підсушуватиме листя, воно буде зморщуватись та зменшуватись, капусточка поступово почне виглядати на світ, а через 10-14 днів накриття слід взагалі зняти.

52-х денна розсада кущових помідорів має міцні стебла, висоту біля 35 см  та закладені суцвіття.   У помідорів сорту Рум’яні вже навіть досить добре сформоване суцвіття, а помідори сорту Пудовка жовта встигли наростити аж 2 квіткові китиці. На грядку кущові помідори  висаджено в два ряди через 40 см один від одного в ряду. В один ряд через 35 см посаджено також 65-ти денну розсаду високорослих помідорів.

За 2 години перед висадкою розсаду обкроплено розчином Епіну з розрахунку 8 крапель на 500 мл води. В лунки давалось по кусочку сухаря, жмені попелу та 1 ч.л. кальцієвої селітри. Посадки накрито агроволокном.

28 квітня 2016р. (t: +5,0 /+12,7 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь