Запускаємо програму підживлень.

IMG_5252Скільки б ми рослини не сапали чи поливали, якщо їм недостатньо поживи хорошого врожаю годі чекати. Боротьба з бур’янами на нашому городі в списку робіт завжди знаходиться на другому місці. Звичайно, мова не йде про ситуацію коли в зеленому морі вже не можна розібратись хто є хто. Тут дійсно спочатку треба спасати посіви. Та специфічна розбивка ділянки під грядки за методом Дж. Мітлайдера дає змогу без особливих зусиль доглядати город, сапання чи підгортання як такого взагалі немає, а тому основна увага зосереджена на таких важливих агрозаходах як підживлення, полив, нормування, підв’язування, захист та інших.

Як правило, на багатьох дачних ділянках основна заправка ґрунту поживними речовинами відбувається навесні. Вивезли підводу чи машину (хто як спромігся) гною, розкидали, прикопали і до кінця літа виполюють бур’яни.  Якщо в питанні харчування рослину розглядати як верблюда, то при надлишках поживи вона також створюватиме запаси які нікому користі не принесуть, бо це нітрати. Якщо земля пісна, картина також неприглядна. Спочатку буцім-то пішло, зазеленіло, а далі – тоненьке жовтеньке бадиллячко, дрібненькі листочки, мізерний врожай.  До того ж, ослаблені рослини гірше протистоять несприятливим погодним умовам, інфекціям та шкідникам.

Органіка на наші грядки вноситься у вигляді компосту, мульчі, сидератів, а ось в період самої активної фази розвитку – нарощення зеленої маси – проводимо мінеральні підживлення. Якщо цього не робити навесні в перші дні росту рослини, то на початку літа що б не придумували все вже безперспективно. Заморений жовтий часник в цей період реанімувати неможливо, найсприятливіший час втрачено, великими головки вже не виростуть. В багатьох городніх культур прослідковується закономірність: чим густіше, потужніше перо та більше листя вдається набрати – тим кращий плід. Саме через це у цибулі на ріпку не слід обривати перо, а про врожай капусти судять по величині листків. Головне завжди знати міру.

Американський агроном Джейкоб Мітлайдер розробив просту і зрозумілу систему підживлень в якій чітко визначено чого і скільки дати.

Головний принцип формування суміші полягає в тому, щоб співвідношення азоту, фосфору, калію та магнію було (+/-  0,05)  1,8 : 1,0 : 1,8 : 0,2, плюс бор та молібден.

В поточному році формуємо суміш із наступних добрив (на 1 кг):

  • Нітроамофоска (16:16:16) – 570 г
  • Аміачна селітра (34:0:0) – 200 г
  • Калімагнезія (0:0:30) + 10% Mg – 230 г
  • Бор – 2,2 г
  • Молібдат амонію – 2,2 г

Характеристика нашої суміші:

  • Концентрація N—P2O5—K2O—MgO (%): 15.97—9.13—15.97—2.28
  • Співвідношення N:P:K = 1.75:1:1.75
  • Співвідношення P:Mg = 1:0.25

Норма внесення 25 г на 1 м погонний грядки. Суміш розсипаємо по середині рядка та поливаємо водою до розчинення. Частота підживлень через 7 днів за теплої, сонячної погоди та через 10 днів за похмурої, прохолодної погоди.

Перші 2-3 підживлення нами робляться обов’язково, а далі вже вирішуємо про доцільність внесення добрив виходячи із стану та зовнішнього вигляду рослин.

29 квітня 2016р. (t: +4,2 /+17,0 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь