Редиска та салат до столу




050520163405Редиска вважається невибагливою культурою. Але це лише на перший погляд. Без дотримання основних правил вирощування, хорошого врожаю годі чекати.

Для успішного культивування, редиска потребує наявності наступних умов:

    • прохолодна погода. Насіння редиски може проростати при температурі 2-3°С, а сходи витримують короткотермінові приморозки до мінус 3—4°С, правда за холодної погоди рослини довше ростуть. Оптимальною температурою після появи сходів є 10-12°С , а для швидкого формування коренеплодів необхідно щоб було 16—18°С. Високу температуру при довгому світловому дні редиска взагалі не виносить. Якщо в початковий період росту 1-2 неділі стоїть жарка, більше 25 0С погода, ріст коренеплоду припиниться і він задерев’яніє. Отож, насіння висіваємо якомога раніше, а для додаткового тепла накриваємо грядку агроволокном.
    • хороша освітленість. Редиска не виносить найменшого затінення. Великі коренеплоди можна отримати лише на сонячних ділянках.
    • достатність вологи. При ранньовесняному вирощуванні в землі ще багато вологи і потреби у поливах немає. Але нерідко кінець квітня та травень бувають досить посушливими. За таких умов виростити соковиті коренеплоди без регулярних поливів неможливо.




  • дотримання просторових рамок. При сильній загущеності посівів редиска дуже скоро йде в стрілку. Нормальною вважається відстань між рослинами в 5 см, а для великоплідних сортів навіть 7-10 см. Тут економити на площі неефективно, можна залишиться без врожаю. Якщо є сумніви в придатності насіння (у редиски термін 3-4 роки), його можна висіяти густіше, через 2,5 см, але якщо сходи виявились дружніми, їх обов’язково треба прорідити. До того ж, вирвані рослини до стадії одного справжнього листка можна висадити в інше місце так як вони гарно приживаються.
  • короткий світловий день. За довгого світлового дня вся енергія росту рослини спрямовується на реалізацію репродуктивної функції. Тому останній врожай бажано зібрати не пізніше першої декади червня. Далі робимо літню паузу. В цей період хватає інших овочів, а ось з кінця серпня можна відновлювати посіви для відкриття нового, вже осіннього редискового сезону.

050520163408Відхилення від хоча б однієї з перелічених умов, призводить до того, що рослина дуже скоро викидає квіткову стрілку, фаза утворення коренеплоду не настає, або редиска буде твердою, волокнистою через що абсолютно не придатною до споживання.

Наша редиска все це мала, вже добряче підросла і ось розпочинаємо весняний редисковий сезон.  Першою збирали редиску сорту Джолі. Редисочки одна в одну, яскраво-червоні, невелика гичка. Ось так вони дивляться на грядці. Коренеплід середнього розміру 22-26 г, соковитий та смачний, не пошкоджений шкідниками.

Разом з редискою поспіла до збору листова гірчиця. В неї зараз ніжне листячко приємного смаку та мозаїчного забарвлення. Серед гірчиці повиставляв свої вершечки мокрець.  Та на нашій грядці із зеленими культурами він не розглядається як бур’ян, а як ще одна корисна зелень до столу, правда в самому юному віці (до цвітіння).

Рукола також готова до збору. Її горіховий присмак додасть пікантності страві. Кладемо її зовсім небагато бо має дуже насичений смак який здатен перекрити всі інші.

IMG_4468

Уйсун

Наші салати з моменту висадки розсади до цього часу росли під агроволокном. Та з настанням стабільного помірного тепла потреба в накритті відпала, отож його зняли. Сьогодні майже місяць як 23-х денну розсаду було висаджено в ґрунт.  Першим спробуємо салат сорту Уйсун адже його не треба зрізати повністю, достатньо поступово відщипувати нижні листки. А листочки в нього на славу. Повитягались довгими стрілками та порозкладались на інші сорти які ростуть поруч. Загалом у салатів є така особливість, що якщо постійно обривати нижні листки, цвітушність відтермінується. За декілька днів будемо збирати всі інші види салатів, а у нас їх немало: Афіціон, Рускай, Кітаре, Андромеда.

050520163436Навитягали великий пучок редиски і відразу ж з неї зробили салат із зеленою цибулькою, листовою гірчицею, руколою, салатом Уйсун, мокрецем, сиром та сметаною. Смакота!

Знято накриття також з усіх посадок помідорів. Для кращої акліматизації, проведено обприскування рослин, розчином Епіну із розрахунку 8 крапель на 500 мл води. Кущі високорослих помідорів, висаджених 16.04 вже досить високі, окремі починають цвітіння, прийшлось їх трішки підв’язати.

IMG_4464Розпочали підживлення картоплі. З цим ділом не можна затягувати. Допоки над землею появились зелені вершки, коренева система в ґрунті вже сформувалась досить потужна. Завдяки цьому піде швидкий ріст кущів, розкладеться листя внаслідок чого процедура підживлення ускладниться, адже при потраплянні добрив на листя вони опалять його.

05 травня 2016р. (t: +10,3 /+19,5 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь