Підв’язуємо помідори

IMG_4926В залежності від біологічних особливостей помідори висівались в різні строки. Переважно пізні, індетермінантні сорти (Крон-Принц, Лимон-Ліана, Батерфляй, Златава, Амурський тигр), що можуть досягати висоти 1,70-2,2 м та середньо- і високорослі детермінантні сорти висотою 1,2-1,8 м (Земляніка оранж, Великий лимонний Оксхард, Tiawen German, Медовий, Австралієць, Морадо та інші)  яким спершу необхідно добряче підрости, перш ніж появиться квіткова китиця, сіялись 19.02. Таким помідорам для розвитку потрібен час так як  починають зав’язувати плоди на висоті 30-50 см над землею. Висадку в ґрунт під накриття проведено 16.04.

На два тижні пізніше (03.03) сіялись кущові, низькорослі, переважно ранні помідори висотою 0,6-0,9 м: Рум’яні, Жар-птиця, Пудовка жовта, Мрія-2. Розсаду цих помідорів висаджено в ґрунт 28.04.

Такий підхід дав змогу отримати кущі помідорів які більш-менш одночасно розпочинають цвітіння та зав’язування плодів. Це дуже зручно коли виникає потреба проводити різноманітні агрозаходи в тому числі по  захисту рослин від хвороб адже у помідорів по плодоутворенню приблизно однакова фаза розвитку.

Кущі помідорів вже наростили досить потужну крону, а тому при сильних поривах вітру, які зараз маємо кожного дня, стебло може зламатись. Необхідно було терміново провести підв’язування, яке зробили 14.05. Багато хто прив’язує кожну ро17слину до окремого кілка. Правда, тоді треба мати досить багато кілків. Ми використовуємо шпалерний спосіб який на відміну від попереднього дає можливість раціонально використовувати матеріали, сприяє хорошій циркуляції повітря в середині куща внаслідок чого зменшує захворювання грибковими хворобами, до того ж помідори добре освітлюються сонцем.

IMG_4927Весь процес відбувається наступним чином. В рядку через кожні три кущі ставимо дерев’яні опори висота яких відповідає максимальному росту рослин або дещо нижчі. По краях забиваються самі міцні та високі опори так як на них ляже основне навантаження. Синтетичний шпагат тягнемо від першого кілка до наступного, обкручуємо навколо нього один раз і тягнемо до іншого, знову обкручуємо навколо нього і т.д. Доходимо до кінця ряду і таким же чином йдемо вже з іншої сторони, фіксуючи стебла рослин між натягнутими шпагатами. В результаті 3 кущі помідорів між кілками міцно підтримуються з двох сторін шпагатом.

Такі підв’язування проведемо по мірі росту рослин  3-5 разів за сезон в залежності від висоти посаджених помідорів.

Для даного методу підв’язування важливо висаджувати в ряду сорти із приблизно однаковою висотою.

17 травня 2016р. (t: +2,4 /+13,3 0С)

 

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь