Обережно, мурахи!

250520163584Садових чи ґрунтових мурах, чорненьких невеликих комах, у нас на дачі завжди було багато. Вони часом приносили невеликі неприємності. То в квітнику хатинку-кучку змайструють, то попелиці на рози нанесуть. Найбільшою проблемою було заселення попелицями сливи. Хоча дерево велике, майже всі листки обсаджували шкідники. Вироблений ними липкий солод, який називається падь або медвяна роса, вкривав не тільки листову поверхню дерева, а й всі рослини, які росли під ним. З часом на благодатних цукристих виділеннях попелиці поселявся чорний сажистий грибок який швидко розростався, особливо за сухої погоди та порушував процеси фотосинтезу у рослин, закупорюючи пори.

Не дивлячись на це, відношення до мурах було якщо не теплим, то терпимим. Продовжували спрацьовувати штампи:  «Мурашки – друзі саду та лісу!».

Навесні цього року мурашки традиційно пакостили та на овочах це не сильно відображалось. Часничок, озима цибуля, картопля, петрушка, цибуля із розсади росли собі гарненько і нікому до них не було діла.

170520163468Та не всім так повезло. Першими були огірки. Під плівковим накриттям мурашкам тепло та затишно, а тому просто на огірках із розсади облаштували мурашник. 05.05 як зняли накриття побачили, що із землі, яку наносили комахи, виглядають лише вершечки рослин. Миритись з цим не стали, розгорнули землю та згідно інструкції розсипали препарат Rembek Супер. Хоча препарат був прострочений, мурашки покинули свою домівку. Цим же препаратом успішно позбулись мурах на щавлі.

Ще один прикрий інцидент стався 07.05 із однією ранньою найбільшою капустиною. Земля волога, прохолодно, а вона підв’яла. Зрозуміло, що щось не гаразд. Коли достала її  щоб розібратись в чому причина, побачила об’їдене до серцевини стебло та мурашок, які жваво вибігали з дірочки де тільки що стирчала капустина.  Уважніше придивившись до рослин, помітила мурах ще біля 2-3 капустин які ще не мали ознак пошкодження. Обсипала їх препаратом Rembek Супер і думала, що цього досить.

Та не так сталось, як гадалось. З кожним днем пошкоджених капустин ставало все більше і більше. Постраждала не тільки рання капуста. Мурашки із задоволення об’їдали броколі, цвітну та пізню капусту, залишили поза увагою лише пекінську капусту.

Не стали сподіватись на прострочений Rembek Супер і купили свіжий. Придбаним препаратом Rembek від Мурах до складу якого входить цукор, олія, висівки, керосин, борна кислота, червоний перець та листя хризантем було оброблено землю не тільки біля пошкоджених рослин, а й для профілактики навколо всіх не вражених, а також ґрунт між рядками. Через декілька днів мурашки відступили хоча окремі капустини далі продовжували обгризати.

IMG_4907Слід зазначити, що не всі пошкоджені рослини викидались. Якщо на стеблі залишалась хоча б частина живих покривних тканин, у капустини обрізались всі великі нижні листочки і в такому виді вона висаджувалась у мокрий ґрунт та затінялась. Досить скоро, утворювались молоденькі корінці і хоча ця капуста набагато менша за інших, вона отримала право на життя.

Будемо сподіватись, що все ж таки не залишимось без врожаю капусти. Боротьба продовжується.

21 травня 2016р. (t: +7,0 /+21,7 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь