Осінні помідори

IMG_5825Два дні назад появились перші петельки помідорів, посіяних 12.05 В кінці червня вони будуть висаджені на грядку де зараз ще росте салат. Ці помідори мають умовну назву «осінні». Детермінантні томати, які домінують в основних посадках та зараз починають цвітіння, до кінця літа припинять ріст і завершать віддачу врожаю, а помідорів хочеться до самої зими. В такому випадку виручають «осінні помідори», знімати які розпочнемо у вересні. Завдяки їм вдається продовжити період збору томатів до перших жовтневих приморозків чим значно збагатити овочевий асортимент. Також цей метод заслуговує на увагу в зв’язку з тим, що помідори висаджуються як друга культура, внаслідок чого зростає об’єм продукції, отриманої протягом сезону з одиниці посадкової площі.

Для пізнього вирощування найкраще підходять гібриди. Ось тут дійсно дуже важливо мати хороший імунітет в період розгулу хвороб, активізації шкідників та стійкість до несприятливих погодних умов. Гібриди в повній мірі наділені цими якостями хоча їх смакові характеристики будуть не на висоті. Але як кажуть: «При відсутності риби і рак риба». Те, що перед морозами вдається зібрати 1-1,5 ящика бурих, міцних помідорів з хорошою лежкістю, які поступово будуть достигати на балконі, вже дуже добре. В цей час в магазинах теплична продукція не набагато краща, але ціна досить кусюча.

Отож, вибрано надранні та ранні гібриди та сорти помідорів у яких період від сходів до збору врожаю задекларований до 90 днів. Разом з тим, всі вони є низькорослими (50-70 см). Невисокий ріст дасть змогу при похолоданні спорудити над ними легке накриття із агроволокна для додаткового захисту.

Полбіг F1 і Орфей F1 надзвичайно урожайні. Ті, кому тепличні помідори до смаку можуть вирощувати зазначені гібриди та отримувати з куща до 6 кг твердуватих, але смачніших за магазинні, красивих, просто один в один плодів. При осінньому вирощуванні врожай буде в три рази нижчим. Тверда сливка гібриду Муна F1 чудово підходить для цілоплідної чи половинками консервації так як при термічній обробці не розварюється. Також посіяно сорти Оберіг, Перцовка та гібрид Річі F1. Побачимо, як вони зарекомендують себе в екстремальних умовах відкритого ґрунту.

А поки підростає розсада «осінніх» помідорів, доглядаємо овочі, що вже ростуть.

Холодні ночі та сильні вітри не сприяли росту перцю та баклажанів. Вони як би причаїлись, очікуючи більш сприятливої погоди. Примусити їх рости не допомагає навіть підживлення. На грядці з перцями поставили опори та підв’язали рослини щоб бува сильний вітер їх не поламав.

А ось помідорам зовсім не холодно, цвітуть та зав’язують плоди.

Поставлені опори міцно, рівними рядочками тримають стебла гороху. Ось їм дійсно не страшний ніякий вітер. Розпустились перші квіти у гібриду Преладо.

Під помідори, перець та капусту густо розсипали попіл. Ці культури великі калієлюби.

Гарненькими купками зійшов бурячок сорту Ред Бул (Профнасіння (Юнайтед Дженетікс С.п.а., Італія) і Гарольд (Садиба центр), посіяні 29.04 та морквочка сортів Скарла і Монтана, посіяні 23.04. У буряка відстань між рослинами 7,5 см, у моркви 5 см. Такі сходи легко проріджувати – залишаємо одну рослину і все.  Моркву підзимового посіву вже прорідили. Враховуючи те, що вона може випускати квітконоси, тимчасово залишили рости поруч по дві рослини.

Почали збирати редиску другого посіву (11.04). Це чарівна Сора. Вже декілька років вирощую даний сорт і завжди не можу нею намилуватись. Гичка малесенька, коренеплоди великі, однакові, соковиті. Добре росте навіть в легкій тіні тимчасового накриття.

Продовжуємо ласувати салатами: смачний Афіцион, хрустка Андромеда, ніжний Кітаре, щедрий Уйсун та екзотичний Рускай.

І квіти, а як же без них.

21 травня 2016р. (t: +7,0 /+21,7 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь