Біб під літо

IMG_5961Двері в літо вже майже відчинено. І найкращим свідченням цього є квіти. Їх зараз так багато, а з кожним днем розцвітає все більше. На японський манер можна дуже довго любуватись однією, видивляючись в ній все нові грані та індивідуальні нотки. Та я люблю, щоб їх було багато і різних. Щоб не встигли перецвісти одні, а вже починають розпускатись інші і так до морозів. Біжиш, проходиш доріжками, а навколо квіти.

Зараз саме пора люпину який своїми різнобарвними квітами – свічками є неперевершеною окрасою саду.

 

А ось квітка яка має декілька назв: водозбір, аквілегія, або якщо ніжно – орлики. Недаремно їх ще називають квітами ельфів. Витончені, елегантні і такі неповторні. Вони не мають аромату та щоб завойовувати серця їм цього і не треба.

До того ж ще радують око ніжні ромашки, горді іриси, хатні улюбленці герані та їх садові форми.

Пройти повз та не помітити жасмин та простенький, скромний, на перший погляд непоказний лілейник просто не вийде. Сильний та приємний аромат враз окутає тебе, проб’ється до підсвідомості та на якусь мить навіть зіб’є із думки. Та це чудові миті, зупинишся на хвильку, окинеш поглядом скромні квіти, вдихнеш на повні груди їх запах, душа посміхнеться і біжиш далі по справах. Наприклад таких, як сіяти біб.

Біб холодостійка та вологолюбна рослина. Чим раніше біб посіяно навесні, тим краще він розвивається та дає більший врожай. Але якість отриманих бобів може бути дуже низькою через чисельне заселення практично кожного зернятка личинками зернівки через що для вживання в їжу та зберігання воно стає непридатним. Як варіант можна застосовувати різноманітні засоби захисту рослин, але, як на мене, краще трішки втратити у величині врожаю, посіявши боби в кінці весни, зате отримати чисту, здорову і не пошкоджену продукцію. Справа в тому, що посіви, зроблені в кінці травня на початку червня, мають вегетаційний період, який не співпадає із строком льоту шкідника, внаслідок чого боби ним не пошкоджуються.

Часу для росту та наливання повноцінного зерна посівам під літо повністю достатньо. Мало того, насіння також можна зібрати. А ось отримати бобові зерна з другої повторної хвилі вегетації, яка спостерігається у ранньовесняних бобів, нажаль, ні. Хоча шкодувати за цим не варто, адже перший зіпсований  шкідником врожай не вдасться і наполовину перекрити наступним.

Два несуттєвих і невеличких посіви без особливого сподівання на хороший врожай вже зроблено. Для цього було використано старе та некондиційне зерно. Нехай краще з нього щось зійде, ніж просто викинути. 15.04 вздовж огорожі посіяла рядок бобів. Зернини клала не шкодуючи по 3-4 разом. Голодні після зими миші мабуть біли дуже вдячні за такий подарунок і чесно розділили все навпіл.

Другий посів, рядочок зо 3 метра, зробила 07.05. Там миші вже не господарювали.  І ось 27.05 закладено основну грядку. Так як рослини розвиваються на всіх трьох ділянках, матимемо змогу порівняти результат.

Для набухання та проростання біб потребує багато вологи. Тому зерна спочатку на 5-6 годин замочую в холодній воді. Дана процедура сильно підвищує процент схожості висіяного насіння.

28 травня 2016р. (t: +11,7 /+26,6 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь