Грядки пізньостиглої капусти

170520163454На городі росте декілька видів салатної капусти. Це рання, цвітна, броколі та пекінська. Багато не садили, адже термін зберігання цих видів капусти у свіжому виді досить обмежений. Зовсім інше діло капуста осіннього збору. Високовітамінна квашена капуста в різних варіаціях бажана страва на зимовому столі. А лежкі сорти дуже розширять капустяне меню. «Респект и уважуха» цій культурі, що перекладається на українську мову як: «З повагою, ще раз з повагою і великою любов’ю ми до неї ставимось», а тому прикладемо максимум зусиль, щоб отримати багатий урожай.

Вирощувати будемо середні та середньопізні сорти капусти придатні для квашення. Посів насіння на розсаду провела 11.04. Спочатку розсада росла під накриттям з віконних рам. Після появи маленького другого справжнього листочка парничок накрили агроволокном. Щоб розсада загартувалася, 05.05 накриття було знято. За час вирощування рослини отримали одне підживлення комплексним мінеральним добривом (нітроамофоска, NPK 16:16:16), яке розсипала в міжряддя та до розчинення полила водою.

Поки підростала розсада, на двох грядках, запланованих під капусту, набиралась сили редиска посівів 26.03 та 11.04.

Період з другої половини травня по початку червня є самим оптимальним для висадки на постійне місце розсади капусти пізніх сортів. За умови додержання таких строків капуста встигає наростити велику товарну головку і продемонструвати максимальну врожайність. Окрім того, погода дуже сприятлива для висадки рослин так як маємо помірну середньодобову температуру та зволожену рясними дощами землю.

Після збору врожаю редиски 14.05 та 27.05 було висаджено розсаду капусти вік якої становив відповідно 28 та 41 день.

Під посадку грядки готувались традиційно. Так як кила у нас не рідкість, у посадкові ямки для запобігання розвитку цієї недуги давалось по 1 ч.л. кальцієвої селітри та по склянці (250 мл) вапняного молока (80 г вапна пушонки на 1 л води). Така нескладна процедура дає чудовий результат – рослини на килу не хворіють. Земля, яка буде обволікати коріння та прилегла зона мають бути добряче вологими. Якщо цього не забезпечити, а покладатись в перший тиждень після висадки на поливи, на грядці утвориться тверда ґрунтову шкірка яка перешкоджає процесу приживлення та нерідко призводить до загибелі рослин.

Розсада вибиралась із парничка невеликими партіями по 5-6 штук з прикореневою грудкою землі та зразу переносилась на грядку і переміщалась в підготовлені ямки.

Капуста висаджувалась в два ряди із інтервалом в ряду 35 см. Під час посадки слідкувала за тим, щоб стебло рослини було заглиблене в землю  по справжні листочки, але центральна брунька (точка росту) ні в якому випадку була травмована чи засипана землею.

Притінення капусти перші 4-6 днів після посадки є обов’язковим. Для цього можна використовувати агроволокно або обрізані з 2-х сторін 2 л пластикові пляшки. Але з досвіду найкращий результат із майже завжди 100% приживленням дають виставлені навколо рослин гілочки дерев з листям. Спочатку капусти за гілками і не видно. В такому шалашику прохолодно та волого. Але потім листя в’яне, засихає, зменшується і капуста, вкорінюючись та набираючись сили, починає вибиратись з нього. Через тиждень накриття знімаю.

IMG_5055Також продовжуємо боротьбу з мурашками. Використання препарату Rembek є досить дієвим, але 100% результату не гарантує. Посадки ранньої капусти постраждали першими. Загаялись і ось що отримали.  Мурашки не тільки продовжують зрідка пакостити на обжитих грядках, а навіть почали освоювати нові та встигли попідгризати окремі пізньостиглі капустини, висаджені 14.05. Ми пішли важчою артилерією і посипали грядки з пізньою капустою препаратом  Антимуравїн до складу якого входить хлорпіріфос. Адже втратити пізню капусту – це вже занадто. Добре, що хоча б на броколі та цвітній капусті агресію мурах вдалось своєчасно локалізувати.

Та чи надовго наша капуста в безпеці?

Тим часом пекінська капуста набирає сили не по днях, а по годинах. Діаметр куща 50 см, ще трохи і заглушить помідори, але головки формувати не спішить.

28 травня 2016р. (t: +11,7 /+26,6 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь