Зняти стрес

290520163663Нарешті вже тиждень маємо по літньому тихі, теплі дні та, що ще важливіше, ночі. Адже майже весь травень до сильних вітрів вдень після заходу сонця добавлявся нічний холод. Витіпані за дня вітром, теплолюбні рослини реально синіли за темної пори, адже температура повітря майже постійно була нижче 10 0С і деколи навіть наближалась до критичних позначок. Ось декілька цифр: 07.05 – 6,2 0С, 17.05 – 2,4 0С і навіть 21.05 – 7,0 0С.

За таких умов рослини нерідко впадають в ступор з якого довго не можуть вийти навіть при настанні сприятливих для їх росту умов. І ніяке підживлення видимого ефекту не дасть. Цей стан називають стресом, що є нічим іншим, як цілим комплексом захисно-пристосувальних реакцій організму на клітинному рівні, направлених на протистояння (адаптацію) несприятливим зовнішнім чинникам з метою виживання в екстремальних умовах. Щоб допомогти рослинам вийти з цього стану треба щось таке, що дасть поштовх, стимул, відкриє друге дихання.

Для цих цілей підібрали препарат Megafol, добриво – біостимулятор для подолання стресових чинників до складу якого входять амінокислоти, розчинний органічний азот та органічний вуглець. Виробник: Valargo (Італія).  Препарат розвели в пропорціях згідно інструкції та покропили всі ослаблені і теплолюбні рослини.  Залишки препарату використали на інші овочі з довгим вегетаційним періодом.

В умовах непривітного травня із теплолюбних овочів найкраще почували себе кабачки. Захищені рукотворною живою шпалерою із гороху та помідорів, вони гарненько продовжували нарощувати листову масу і на сьогодні в центрі куща сорту Мостра F1, що вирощуються із розсади посіву 08.04, можна роздивитись невеличкі жіночі квіточки. Кабачки вже два рази підживили, а 22.05 замульчували.

IMG_5056Моркву Мегафолом не обробляли. Вона і так добре росте, а стимулюючі препарати можуть викликати цвітіння. Розсипала в міжряддя моркви лушпиння цибулі, нехай «дружать». Думаю, що морквяній мусі буде не до вподоби цей невеличкий сюрприз. Потім зверху підсиплю мульчу із листя та трави.

30 травня 2016р. (t: +15,2 /+24,2 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь