Захист рослин

IMG_5476Червень продовжує радувати різноманітними барвами квітів. Люпини, дзвіночки, братики, гвоздики, дельфініуми, троянди, наперстянки одні перед одними ніби спішать похизуватись неповторною красою, часом ніжною та зворушливою, часом гордою та вишуканою. До кожної квіточки так і хочеться доторкнутись, вдихнути її ароматі, а заразом зарядитись від них позитивною енергетикою, ніби впустити божу іскру в душу.

Не може не тішити око пишна зелень овочів. Город в червні найбільш красивий. Напоєне сонцем та рясними дощами все буяє, повне життєвих сил.

Горох Телефон хоче виправдати свою назву та впевнено тягнеться до неба.

Ще декілька днів і будемо з кабачками. Вже набралося декілька гарненьких  зав’язей. Вирощування через розсаду дало змогу суттєво виграти в часі.  Як не як, а 08.04 насіння у відкритий ґрунт сіяти зарано. Інше діло теплий балкон.

Розсадні огірки також ще трохи і зацвітуть. В пазусі кожного листка рослини сформували жіночі квіти. Грядку з огірками замульчували. Проведено два підживлення.

IMG_5507В поточному році вирощуємо столові буряки сортів Ред Бул (Профнасіння (Юнайтед Дженетікс С.п.а., Італія) та Гарольд (Садиба центр). Посів провели 29.04. Сходи появились 08.05, через 9 днів. Нажаль, виробник не повідомив, що насіння буряку сорту Гарольд є багаторостковим, а тому посівного матеріалу витрачено більше, ніж потрібно. Густі сходи прийшлось 27.05 серйозно прорідити. Перед проріджуванням грядки полила водою. Видалені рослини не пропали. Сусідка, у якої буряки не зійшли, використала їх як розсаду в себе на ділянці. З досвіду такі рослини добре приживаються, гарно розвиваються та дають хорошу товарну продукцію.

Завдяки салатам сортів Андромеда та Уйсун зелень на столі не переводиться. Сорт Азарт має 56 днів після сходів та ще тільки підростає.

Картопля розклалась, закрила міжряддя та майже вся, окрім надраннього сорту Престо, рясно цвіте.

Придивившись більш уважно до посадок на трьох крайніх кущах помітила щось неладне. На листках та стеблах з’явились темні, некрозні плями. Це перший дзвіночок, що всі овочеві культури родини пасльонових у великій небезпеці. Діагноз однозначний – фітофтороз.

Розвитку хвороби сприяють різкі перепади температури та вологість. Зараз саме таку ситуацію маємо: вдень тепло, вночі прохолодно через що ще з вечора випадають рясні роси. За таких умов хвороботворний грибок  дуже скоро поширюється та може призвести до втрати 70% врожаю.  Добре лише те, що не всі рослини заражаються одночасно і є шанс своєчасно локалізувати проблему.

До того ж поява фітофтори на картоплі є серйозним попередженням про те, що помідори також можуть бути вражені, адже хвороба, як правило, помідорам передається від картоплі. Хоча рослини виглядають абсолютно здоровими, необхідно не гаючи часу провести профілактичну обробку препаратом фунгіцидної дії всіх кущів томатів.

Для цих цілей використано фунгіцид контактної дії Купроксат на основі сульфату міді та стимулятори  Імуноцитофіт та Потейтін. Імуноцитофіт безпечний для людини. Він не знищує інфекцію, а лише підвищує захисну силу рослин для протистояння хворобам. В зв’язку з цим, найкраще його використовувати  поки на рослинах відсутні ознаки захворювання (до кінця червня).  Розчином згідно інструкції суміші препаратів покропили картоплю та помідори.

При пасинкуванні помідорів обов’язково обрізаю або вкорочую листя яке торкається землі. Враховуючи реальну небезпеку інфікування рослин через ґрунт, провела постконтроль.

IMG_5427Цибуля також потребує захисту. Тут розгулялась цибулева муха. Особливо потерпає від неї маленька цибулька, що вирощується з чорнушки на сіянку. Бачиш на грядці пониклі рослини, береш їх за чубчик, вони без всяких зусиль виходять з землі, а в основі замість коріння бридкі личинки капустяної мухи. Також злегка пошкоджено цибулю, що вирощується з розсади. Цибуля, посаджена під зиму, шкіднику не до вподоби – завелика, затверда. Ось її то, він практично зовсім обминув.

IMG_5447Пізньостигла капуста на городі зараз сама молоденька та солоденька. Шкідникам те що треба. Але ж не для того ми її садили. Та є один перевірений спосіб за якого наші рослини будуть непогано захищені, а багатьом обжерам стануть просто не по зубах.

Розвела у воді згідно інструкції інсектоцид Актара і полила під корінь сіянку, цибулю з розсади та пізньостиглу капусту (100 мл на одну рослину). Задовго до часу збору цих культур (цибуля – серпень, капуста – листопад) препарат втратить захисну дію, а поки рослинки лише набирають силу, буде стояти на сторожі. Грядки з цибулею на зелене перо та салатні види капусти цим препаратом не обробляла так як вони вже використовуються або зовсім скоро будуть використовуватись в їжу.

IMG_5514Серед салатних капуст першою дозріла пекінська капуста (сорт Бокал). Збір розпочали тиждень назад. Виросла на славу. Традиційних качанів не утворила та вага головок, сформованих із смачних черешків становить 0,8-1,3 кг. Достигла майже вся одночасно, тільки встигай збирати, добре, що багато не садила.

08 червня 2016р. (t: +5,9 /+20,5 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь