V-підв’язка для індетів

IMG_5486На наших грядках зараз росте 38 сортів та гібридів помідорів та ще 6 підростає розсадою в ящиках. Кожному з них притаманні видові характеристики, а тому агротехніка вирощування дещо відрізняється. Основні відмінності полягають у строках висіву насіння, відстані між рослинами при висаджуванні, формуванні куща, видах опор для підтримування рослини у вертикальному положенні, кількості підживлень.

14 травня було підв’язано помідори кущових та високорослих детермінантних форм. IMG_5497В наслідок цього посадки поступово набирають вигляду такої собі шпалери в якій рослини добре  освітлюються сонцем та провітрюються. Роса та дощова вода дуже скоро випаровуються не даючи можливості бурхливо розвиватись хвороботворним мікроорганізмам.

Індетермінантні помідори підв’язуємо іншим способом. Справа в тому, що при посадці відстань між рослинами в ряду закладалась лише 17,5 см. Помідори ростуть буквально один біля одного. Якщо їх підв’язати шпалерним способом, рослинам буде затісно. В таких умовах хорошого врожаю вони не дадуть.

Найоптимальнішим варіантом є вирощування індетермінантних томатів в одне стебло із використанням опор завдяки яким посадки набувають V-подібного вигляду.

Для цього на відстані 60 см від рядка з двох сторін  закопуємо (вбиваємо)  стовпчики з інтервалом 1,2-1,5 м. Зверху на стовпчиках закріплюємо планки.

Стебло помідора під першим від землі листком  вільною петлею обв’язую синтетичним шпагатом.  Далі шпагат обкручую навколо стебла рослини, а верх  шпагату закріплюю на горизонтальній планці.

Ще один, самий важливий момент. Помідори ростуть одним рядком. Якщо перший кущ підв’язала до правої опори, то другий – до лівої. Третій знову до правої, а четвертий, відповідно, до лівої і т.д. до кінця ряду. Тобто,  помідори почергово направляються в одну та іншу сторону та як би формуються в дві V-подібні лінії, а відстань між рослинами в кожній лінії таким чином збільшено до 35 см. З часом, чим вище піднімаються помідори, тим більшою стає відстань між обома лініями. Рослинам вільно, комфортно, а ми маємо змогу отримати подвійний врожай з одиниці площі, адже якщо подивитись реально, на маленькій грядочці вирощуємо дуже багато кущів.

28.05 індетермінантні помідори було підв’язано вище описаним способом. Регулярно, раз в тиждень вершки помідорів що підросли обережно обкручую навколо шпагату та видаляю пасинки в пазухах листків.

08 червня 2016р. (t: +5,9 /+20,5 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь