Капустяна міль – нова небезпека

IMG_5797Є така народна приказка: «Біда одна не ходить, за собою ще десять водить». Так і з нашою капустою. Не встигли вгомонити мурашок, засадити пізньостиглою капустою залисини, що залишились від гибелі рослин та підправити здоров’я пошкоджених, як неждано нагрянула нова проблема – гусінь капустяної молі та білокрилка.

В минулі роки  зрідка бачили невеличких коричнюватих метеликів та особливих проблем вони не завдавали. В цьому році щось їх літало підозріло багато. І ось зараз появилась малюсінька зелена гусінь. Хоча існує правило згідно якого частину зеленої маси без суттєвих втрат врожаю можна віддати на відкуп шкідникам, вирішили, що пізньостигла капуста занадто молода і гусінь може не на жарт пошкодити посадки. Салатні сорти капусти вже наростили досить потужне листя яке ось так просто за раз гусінь не з’їсть. До того ж, рослини почали готуватись до віддачі врожаю та зав’язувати головки, а тому застосування на них інсектицидів буде неприпустимим.

При виборі препарату перевагу віддали інсектициду Енжіо виробництва «Сингента», Швейцарія одним із призначень якого є захист капусти від капустяною молі. Виробник також рекомендує використовувати препарат для боротьби з цибулевою мухою та попелицями. Виходячи з цього покропили пізньостиглу капусту, цибулю на ріпку та рози бутони яких обсіла попелиця.

Чим захищати салатні види капусти ще не вирішили та треба буде щось обов’язково придумати. Однозначно це має бути біопрепарат або щось із народних методів адже скоро збирати продукцію.

Окремо провели профілактичне обприскування помідорів від фітофторозу, огірків і цибулі від борошнистої роси та винограду від мілдью. Збір врожаю помідорів та огірків майже на порозі і далі зволікати з обробкою вже не можна. Для цього використали фунгіцид системної дії Ридоміл Голд виробництва «Сингента», Швейцарія.

Завершили збір пекінської капусти сорту Бокал. Сьогодні зрізали дві останні головки. Слід зауважити, що капуста, яка вирощувалась з розсади посіву 01.04 мала змогу довше рости за прохолодної погоди та короткого дня, ніж посіяна 16.04 безпосередньо в ґрунт, а тому виросла майже в два рази більшою. Хоча головки капусти були досить крихкі так як класичні качани не утворились, черешки та листові пластини біля них були хорошої якості, а їх загальна маса сягала 0,8-1,3 кг. В цілому врожаєм задоволені. Та в цьому році сподіваємось на ще один врожай пекінки який сьогодні лише в планах. А ось наміри отримати осінню салатну капусту вже помаленьку реалізовуємо, адже в ящику підростає посіяна 31.05 рання, цвітна капусти та броколі.

На балконі рясно зав’язався гіркий перець. На кожній з трьох рослин достигає 5-8 перчин.

Одночасно почала цвісти шпарагова квасоля, яка зійшла 25.04 та 05.05.

18 червня 2016р. (t: +15,6 /+26,1 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь