Огірки на опорах

IMG_5977Наш город поступово змінює форму і об’єм. Рослини зміцніли, розрослись. З кожним днем їм треба все більше і більше місця. Такі навесні здавалося б широкі проходи стають все меншими. Звичайно, доріжки не стали вужчими за 80-90 см, а грядки ширшими за 45 см. Справа у візуальному сприйнятті, але не тільки. Овочі на грядках посадили дуже густо і лише завдяки доріжкам рослини можуть отримати необхідний життєвий простір та хороше освітлення. Коріння також виходить далеко за межі  бортиків не зустрічаючи там ніякої конкуренції. Якби не широкі проходи, не вдалося б без пригнічення однієї чи іншої культури вирощувати поруч такі високорослі овочі як кукурудза, горох чи помідори. Багато простору потребують гарбузи, кабачки, капуста. Але навіть моркві та цибулі добре коли довкола ніхто не заважає. Тому виходить, що широкі доріжки не залишена без користі земля, а важливий елемент технології вирощування.

Але найбільш ефективно використати городню площу допомагають вертикальні опори. Віддача врожаю на одиницю обміру землі зростає в декілька разів. На нашому городі ми широко використовуємо різноманітні опори, шпалери, підв’язки під багато культур: горох, помідори, квасоля на зерно і шпарагова.

Огірки також будуть рости на опорах. Насіння висівали в різні строки. Самі перші (Аристократ F1) посіяли на розсаду 08.04. Сьогодні збирали перший врожай.

 Так як травень мав досить холодні ночі, рослини росли досить повільно і першу продукцію дали лише на 69-й день росту. Сорти Мурашка та Празький корнішон сіяли 28.04 безпосередньо в ґрунт, зараз вони почали цвітіння. Огірки замульчували та вже 4 рази підживили. Рослини випустили довгі батоги які почали стелитись по землі. Треба їх піднімати догори.

В спеціалізованих магазинах продається сітка з синтетичних матеріалів призначена для підтримування огірків у вертикальному положенні. Ми вирішили не витрачати кошти та зробити все саморуч. Принцип побудови опори схожий з тим, як ми це робили для виткої квасолі.  Відмінність в тому, що відстань між витками шпагату робили більшу, з врахуванням того, що огірки ростуть рідше, до того ж кожній рослині для нормального росту необхідно мати більше власного простору.

IMG_5879Стебла не старались зразу ж обмотати навколо шпагату. Від необережного поводження дуже легко обламати вершки. Спочатку рослин просто направили в бік опори або поклали на нижню перекладину. Коли огірочки призвичаяться до наданої їм орієнтації та ще трішки підростуть, почнемо потихенько піднімати. Додаткової підтримки нададуть вусики,  які також зчіплятимуться за опори.

23 червня 2016р. (t: +19,4 /+28,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь