Продовжуємо мульчувати грядки

img_5964Багато видів овочів сіємо та висаджуємо в різні строки. Через це одна та сама культура на нашому городі може перебувати в різних стадіях розвитку. Як ось, наприклад, біб. Рослини посіву 15.04 дружно цвітуть, а посіяні 23.05 ще лише підростають. Між цими посівами, було зроблено ще один, 07.05 і стан розвитку цих рослин щось середнє між першими та останніми. Такій підхід дасть змогу довше отримувати зерно молочної стиглості, адже саме воно використовується для приготування страв. Але і доглядати такий город треба по-особливому, поетапно. Прорідили та замульчували моркву, посіяну під зиму, а згодом вже треба те саме робити з весняною морквою.

Частина грядок в нас досі не замульчована ще з іншої причини. Проводити підживлення краще по відкритій землі. Так поживні речовини скоріше та краще доходять до коріння. Підживили бурячки (один раз, 03.06) – замульчували грядку, закінчили 28.05 підживлювати ярий (весняний) часник, знову ж таки замульчували грядку.

Та не всі культури вдається мульчувати після закінчення циклу підживлень. Пізня капуста для нормального розвитку потребує 5-6 підживлень. Через місяць після висадки ми встигли підживити її лише 2 рази, а листя за цей час встигло так розкластись, що з мульчуванням ледве доступились. Овочі на замульчованих грядках продовжуємо підживлювати, але в такому випадку добрива вносимо в розчиненому стані. Тільки тут, щоб не попалити листя,  дотримуємось наступного обов’язкового правила: спочатку рівномірно розливаємо поживний розчин, а потім, щоб його змити з листків, рослини поливаємо чистою водою з лійки із ситечком.

До другої декади червня більшість грядок вже замульчували.  Ось як розкішно та впевнено почувають себе доглянуті бурячки Але ще потребують мульчування посадки перцю, високорослих помідорів, бобу, цибулі, що вирощується з насіння через розсаду, кукурудзи посіву 31.05.

Підзимова цибуля має потужне перо темно-зеленого кольору. Низ стебла починає потовщуватись із перспективою зав’язування головок. Грядку з нею замульчували майже місяць назад. А з цибулею з насіння через підживлення затримались. Зараз це набагато складніше зробити, адже мульчу необхідно розкласти так, щоб не поламати та не засипати перо. Нас чекає досить клопітка робота.

 Мульчування проводили традиційно, опалим листям та травою. Так як  у помідорів вже є багато зав’язі, для кращого провітрювання посадок, паралельно з мульчуванням обрізала нижнє листя яке також слугувало мульчою.

Шар мульчі внаслідок природних процесів поступово зменшується. Для його поповнення при можливості додатково докладаємо скошену траву та виполоті бур’яни.

23 червня 2016р. (t: +19,4 /+28,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь