Органічне підживлення

280620163736Щоб отримати хороший врожай, городні культури необхідно забезпечити поживними речовинами. Для рослин абсолютно не важливо в якому форматі, органічному чи мінеральному будуть надані поживні елементи. Головне – їх постійна наявність в ґрунті у потрібних дозах та, що не менш важливо, в певний період розвитку.

Для цього використовуємо різні способи які в комплексі дають непоганий результат і складаються з наступного:

  • сівозміна, адже продумане чергування рослин на грядках дає змогу підтримувати родючість ґрунту;
  • збагачення добривами розсадної ґрунтової суміші;
  • внесення стартового добрива (органічного та мінерального) перед посівом чи висадкою розсади;
  • щотижневе планове мінеральне підживлення;
  • стимулюючі підживлення при обробці рослин інсектицидами та фунгіцидами;
  • мульчування;
  • додаткові органічні підживлення в період зав’язування та росту плодів;
  • вирощування сидератів.

Слід зауважити, що якщо мінеральні добрива сприяють росту і розвитку рослин, то без внесення органіки, покращити структуру та родючість ґрунту неможливо. Так як ми на нашій дачі не гості на пару днів, турбуємось не тільки про сьогоднішній результат, а й стараємось закласти хорошу основу для майбутніх врожаїв.

Якщо розглядати питання підживлення рослин зі сторони швидкості настання ефекту від застосування, то  однозначно добрива в розчиненому стані скоріше доходять до рослин, ніж сухі, а рідкі органічні добрива не тільки швидко засвоюються та ефективно працюють, а до того ж ще є екологічно чистими.

Існує багато видів органічних настоїв для підживлення. Готують їх із різноманітної сировини. Та одними із найбільш простих, а тому популярних, є трав’яні настої. Для цього можна використати суміш зеленої маси різних рослин та найбільш поживними рахуються настої із кропиви та живокосту.  Настій із кропиви оздоровлює землю та покращує стан ослаблених рослини, стимулює їх ріст та утворення хлорофілу.

img_6716Отже, приблизно дві неділі назад нарізала кропиви у якої ще не визріло насіння та подрібнила її ножем. Злегка утрамбовуючи на ¾ об’єму наповнила пластмасове 12-ти літрове відро (металевий посуд використовувати не слід) та налила стільки ж води. Для збагачення настою добавила склянку попелу. Щоб кропива не спливала, зверху на неї поклала камінець, для захисту від дощу все це прикрила целофаном, віднесла подалі від будинку та поставила в притінене місце для бродіння. По мірі використання поживної суміші, будуть закладатись нові партії кропивного настою.

Готовий настій має насичену консистенцію, сильний запах та буро-зелений колір. Тут складно прорахувати якого складу та концентрації коктейль ми отримали та скільки його під кожну окремо взяту культуру необхідно вносити. В такому настої багато азоту який сприяє наростанню зеленої маси, що може відтермінувати плодоношення. Тому за основу берем правило: «Не нашкодь». За рекомендованими розрахунками настій розбавляють водою 1:5 та відро розчину витрачають на 1,5 м2 площі. Так як наші рослини досить розвинуті, розчин готувався в пропорції 1:8 та вносився із розрахунку 9 л на 2,5-3,0 м/п грядки. Враховуючи те, що земля досить волога, попередній полив грядок перед підживленням не проводився.

img_6121Підходити до вибору культур для підживлення треба дуже виважено, особливо в середині літа. Тут необхідно врахувати багато різних нюансів. Буряк має здатність нагромаджувати нітрати, тому додатковий азот йому зовсім не потрібен, до того ж він і так гарно виглядає.  Єдине, що йому бракує, так це простору в рядку. Відстань між рослинами має бути хоча б 7,5 см. Зараз рослини ростуть в два рази густіше, а тому припинили ріст. Прийшлось суттєво прорідити. Молоденькі коренеплодики вирваних рослин підуть в їжу.

img_6062Шпарагову та інші види квасолі підживлювати також не будемо. Вона як всі бобові, часник та цибуля не дуже полюбляє кропиву. До того ж, на стадії початку цвітіння її коріння має достатньо бульбочкових бактерій і азоту їй не бракує, а навпаки, його надлишками сама збагачуватиме землю.

А ось цибулі на порозі липня настій кропиви не підходить ще й по іншій причині. Вона вже встигла набрати хорошу зелену масу, висота пера 60-70 см. Розпочинається процес наростання та дозрівання головок. Підживлення в цей час лише зашкодить так як перо довго зеленітиме, плодоутворення затримається, а ріпка такої цибулі потім буде погано зберігатися.

В минулому році від личинок цибулевої мухи сильно постраждали посадки сіянки із чорнушки. В цьому році муха також облюбувала грядку з посівами та після поливу під корінь розчином інсектициду Актара ожила, зазеленіла та гонить перо.

Картоплі зараз взагалі ніяке підживлення вже не потрібне. Хоча бадилля ще зовсім зелене, вона перецвіла та заклала бульби, можна розпочинати вибирати молоденьку картопельку.

Моркву також не будемо підживлювати. Так як земля на грядці досить родюча, їй із 4-х планових було достатньо лише два мінеральні підживлення. Розлоге, темно-зелене листя та величенькі коренеплоди є свідченням того, що рослини чудово почуваються.

Хоча не все так добре на морквяній грядці. Виявилось, що посіяна під зиму морква сорту Шантане (Професійне насіння (Клоз, Франція), не має достатньої стійкості проти цвітушності, а тому окремі рослини викидають квіткові стрілки. Така морква має твердий, волокнистий плід. Для їжі він не придатний. Максимум де його можна використати, це покласти великими кусками в страву, що готується, для її ароматизації, після чого викинути.

img_6040Справжнім бальзамом настій із кропиви є для помідорів, капусти, перцю, баклажанів, огірків, селери. Він ефективно покращує стан навіть сильно ослаблених рослин. Розчином настою полили пізню капусту. Їй забагато поживи не буває. Щоб наростити пузаті головки капусті необхідно добряче «попоїсти» та попити. На сухому і мізерному пайку так заскніє, що потім до тями нічим її не приведеш.

Огірки і баклажани зараз саме на стадії початку активного плодоношення. Як на дріжджах росте зав’язь у перцю. Зрозуміло, що найбільша у Різдвяного перчика. Цим овочам тепер також тільки подавай.  А тому і їх щедро побалувала розчином кропив’яного настою.

Квіти також не обійшла увагою. Для яскравого, довготривалого та пишного цвітіння їм теж необхідна пожива. Для краси нічого не шкода.

Гущу на дні відра знову залила водою, нехай настоюється. Ще через тиждень будемо мати чергову порцію чудових добрив, а залишки кропиви у вигляді твердої і волокнистої основи підуть у компост.

25 червня 2016р. (t: +19,2 /+30,2 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь