Висаджуємо розсаду «осінніх» овочів

img_6129Наша дача постійно зелена. Займаючись огородництвом, беремо за правило те, що грядки від ранньої весни до пізньої осені не повинні  пустувати, на них завжди щось має рости. Тільки повністю зібрали врожай однієї культури, як на її місце висаджуємо іншу або засіваємо сидерати. Це дає змогу за сезон отримати по два врожаї з однієї площі чи збагатити ґрунт органікою. Обидва варіанти виграшні.

Сьогодні звільнились дві грядки, які були зайняті горошком та салатом. Не перший рік вирощуючи овочі, з досвіду знаю, що збір цих культур припаде на кінець червня, а тому до цього часу підготовила розсаду салатних видів капусти та помідорів.

Орієнтуючись на те, що для капусти хорошим попередником є бобові, а для помідорів зелень, капусту посадимо на горохову грядку, а помідори на салатну.

В середині літа саме розгул шкідників та хвороб. Жара та посуха також можуть сильно дошкуляти, а тому ніжній розсаді необхідно буде забезпечити особливий догляд.

280620163729Насіння ранньої, цвітної капусти та броколі на розсаду було висіяне 31.05. Сорти підбирались з раннім виходом продукції. На сьогодні сходи мають 24-й день розвитку. Рослини висаджувались на відстань 35 см одна від одної в два ряди, шахматкою. Поміж основними капустинами  тимчасово посадила найменшу розсаду. В кінці грядки ще достигає горох сорту Віра тому опори також ще не зняли.  Дні через десять горох заберем, а капустинки пересаджу на звільнене місце.

Маючи гіркий досвід, рослини відразу після посадки обкропила відваром полину з рідким милом, а в землю загорнула препарат Антимурав’їн, адже мурашки так і шастають по грядці. Для притінення посадок використала зелені галузки.

img_6069Весняні посадки салатної капусти, яка висаджувалась 16.04 сильно постраждали, але від повного знищення їх вдалось вберегти. Броколі випускає нові листочки та показала молоді, малесенькі (10-12 см) головочки.  Достигла цвітна капуста, розсада якої була придбана на базарі. Результат не вражає. Причина зрозуміла – міль.

Зате на грядці де розсада висаджувалась 28.04 прогрес у відновленні особливо очевидний. Гарно закручується рання капуста сорту Куор Ді Буе Гроссо, маємо бути з врожаєм. Качан в неї цікавої конусовидної форми. Цвітна капуста сорту Опал РЦ в центрі не пошкоджена, має багато молодого листя яке приховує, поки що не видимі, але тугенькі кулачки із головками.

Та найкрасивіша пізня капуста. Можна багато говорити про шкоду хімічних препаратів, але як кажуть: «Вовка боятися – в ліс не ходити»! Захист рослин з допомогою інсектицидів Актара та Енжіо дав хороший результат. Листки ростуть великі, чисті, верхні почали скручуватись в головку.

Також висадила 40-ка денну розсаду «осінніх» помідорів посіву 12.05.

Рослини досить великі. Так як для вирощування брались ранньостиглі сорти і гібриди, частина розсади (Перцовка, Оберіг, Полбіг F1) вже має квіткові китиці.

280620163727На грядці помідори розміщено в два ряди, в шахматному порядку, з інтервалом між рослинами 40 см. В посадкові ямки клалося по жмені попелу та шматочку цвілого черствого хліба. Посадки не притінялись. Поруч з помідорами буде рости салат, залишений для збору насіння.Помідори цієї посадки почнуть достигати десь в кінці серпня, тому основні сподівання на врожай покладаємо на висаджені ще в квітні.

Високорослі детермінантні помідори хоча вже мають зав’язь, ще досить малі і продовжують стрімко рости. Поставлені на них опори поки що здаються зависокими. З часом все врівноважиться, адже кінцева висота кущів сягне 1,3-1,8 метра. Посадкам дали третій рівень опори.

Кущові помідори, висаджені в два ряди зімкнулись і стоять суцільним монолітом.  Ззовні здається, що зав’язі немає. Дійсно, серед густого листя не так так-то просто розгледіти зелені плоди. Та вони там є і досить багато.  Ранньостиглі сорти, Пудовка жовта, Білий налив і Рум’яні, мають обмежений ріст, а тому досягли висоти 60-70 см і завершкувались. Тепер рослина працюватиме на зав’язь, а її в цих сортів просто гірлянди.

Найкрасивіші кущі зараз у індетермінантних сортів. Потужні, темно-зелені красені із жовтою шапкою цвіту та обвислими від ваги помідорів китицями знизу. Так виглядають сорти Крон-принц, Лимон-ліана, Батерфляй. Плоди у цих томатів зав’язуються гронами в кожному з яких достигає по 30-50 помідорок. Нижнім зручно лежиться на сухій мульчі, а ось верхні китиці, щоб не обламувались під вагою врожаю, потребують додаткових підв’язок.

28 червня 2016р. (t: +17,2 /+22,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь