Заготовляємо горошок

img_6327Сезон збору врожаю горошку саме в розпалі. Охоту поласувати свіжими, молоденькими зернятами гороху вже трохи зігнали на гібриді Преладо, який достиг ще два тижні тому. До того ж, з 25.06  почали потихеньку обривати нижні стручки у смакотющого сорту Телефон (77-й день вирощування). Зранку та ввечері, коли стає трохи прохолодніше, його молочної стиглості горошинки особливо солодкі. Рослини досягли висоти 180 см, а на верхівках продовжують цвісти останні квіти. Стручки у сорту Віра також готові до першого збору, але якщо є Телефон, решта сортів на наших грядках в цьому сезоні скласти йому конкуренцію у свіжому споживанні не можуть.

Під Преладо F1, була відведена невеличка площа і хоча цей гібрид показав хорошу врожайність, про запас мова навіть не йшла. Трохи потішились свіжим, зварили суп та приготували овочеве рагу, от і все.

Та ось тут, якось так весь разом, поспів сорт Авола.  Зазвичай збір врожаю проводиться поетапно, по мірі того, як зерно досягає максимальної величини, але стінки стручка ще зелені,  без сіточки на поверхні. Сорт Авола  віддав весь врожай практично за один раз: 22.06 пробували на смак невеликі молоді зерна, а вже 28.06 стало зрозуміло, що збір гороху краще не відтягувати.

Рослини повністю виривали із землі, зачищаючи грядку, а потім обривали стручки. Із 2,8 погонних метрів грядки сорт Авола дав більше 2 кг зерна. Також зібрали перший врожай гороху сорту Телефон та Віра і в цілому  отримали два великих пакети із врожаєм, буде що заготовити на зиму. Так як у свіжого гороху дуже  короткий термін зберігання, а підпсуте зерно для переробки не годиться, стручки вилущували вже вдома, безпосередньо перед переробкою.

img_6158Зелений горошок консервуємо або заморожуємо. Так як налущили біля 3,5 кг якісного зерна, вирішили його законсервувати по неодноразово перевіреному рецепту.

Та передусім хочеться зауважити, що горошок у консервації дуже примхливий. Щоб не «позривало» кришки, необхідно дотримуватись високого рівня чистоти та стерильності. Зерно має бути не пошкоджене шкідниками, дуже свіже, добре промите. Вимиті содою баночки слід обов’язково простерилізувати (прожарюю в духовці), а кришки проварити. Також має бути особливо чистим задіяне кухонне приладдя та робочі поверхні.

Сам рецепт дуже простий. Спочатку наміряю 2 л горошку. Мені найзручніше це зробити 0,5 л баночкою, насипавши 4 порції. Кожна порція наміряного горошку дасть одну півлітрову банку закрутки.  Добре його промиваю проточною водою та висипаю в каструлю. Для цих цілей також підходить поливана миска, але так як через велику площу поверхні миски в ході приготування випаровується багато води, маринаду в кінцевому результаті може не хватити.

290620163750Заливаю горошок холодною водою в кількості 1 л, кладу (повні) 2 столові ложки цукру і 1 столову ложку солі та ставлю на вогонь.  Після закипання, зменшую вогонь щоб не сильно бурлило і, зрідка помішуючи, варю все це 25-35 хвилин. Після зазначеного часу рівномірно розкладаю горошок по стерильних 0,5 л банках, добавляю на кожну банку по 1 столовій ложці оцту, доливаю маринад та закручую провареними в киплячій воді металевими кришками.

290620163757Перевагу віддаю кришкам одеського виробництва під назвою «Таламус», особливо із напиленням. Такі кришки під впливом вологи, солі та кислоти довго не ржавіють, завдяки чому забезпечується надійне та якісне зберігання заготовленої продукції.

В цьому році хочу спробувати рецепт заготовок із відвареного зерна квасолі з овочами. Та до цього ще доволі довго, адже квасоля і сидун, і витка, посіяні 28.04, ще лишень цвітуть, а посіяна 07.05, до цього тільки готується.

Скоріше від квасолі дозріє біб. Рослини посіву 15.04 в стручках вже наливають зерно.  Та його ми не консервуємо.  Переважно заморожуємо зелене зерно або тушимо з іншими овочами і м’ясом. Біб посіву 07.05 саме рясно цвіте. Боби третього посіву 27.05 вже мають квіткові пуп’янки.

В розпалі і ягідний сезон. Достигла малина сорту Таруса (малинове дерево).   Малину вирощуємо у частково притінених місцях де вона має прихисток від палючого сонця та вдосталь вологи.  Навесні на грядці стояли голі пагони. З настанням тепла, пагони почали обростати великою кількістю бокових галузок допоки не перетворились на густі, щедро вкриті цвітом кущі, пишною кроною схожі на невеликі деревця. І ось вони – перші ароматні та смачні ягоди.

img_5973Заготовляти їх ще не будемо. Спочатку треба досхочу поласувати свіжими, самими корисними. Хоча ягід багато, міцні центральні пагони добре витримують навантаження та не полягають. Про всяк випадок, особливо рясні, щоб не зламав вітер, підв’язуємо до кілочків.

Маємо ще ремонтантну малину невідомого сорту. Вона за сезон формує два врожаї. Перший, менший, на минулорічних пагонах і другий, дуже багатий, на цьогорічній парослі. Зараз забагрилась малинка першої хвилі плодоношення. Ягоди великі, соковиті та солодкі.

З 18.06 збираємо черешні та охота до них ще не пропала, ну дуже вже смачні.  Право на збір врожаю активно виборюють у нас різні птахи, але ягід чимало, хватає всім: вони по тяжкодоступних вершках, а для нас решта. На підході вишня яка чомусь пташкам абсолютно не цікава.

28 червня 2016р. (t: +17,2 /+22,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь