Помідори – шквал хвороб

img_7072При вирощуванні помідорів у відкритому ґрунті найбільш важливим завданням є захистити рослини від цілого ряду хвороботворних бактерій, грибків та інших патогенних мікроорганізмів. Це питання напряму пов’язане із тим, чи вдасться взагалі хоч щось зібрати, адже швидкість поширення та обсяги враження можуть бути разючі. Навіть окремі назви цих хвороб мають відповідний страхітливий зміст. Наприклад, фітофтора перекладається як та що руйнує, знищує, губить рослину. За сприятливих умов їй достатньо декілька днів, щоб звести нанівець всю раніше вкладену працю по вирощуванню помідорів. А є ще альтернаріоз, септоріоз, фузаріозне та вертицильозне в’янення, чорна бактеріальна плямистість, бактеріальний рак, стовбур, штрихуватість, мозаїка листків. Без спеціальної підготовки ідентифікувати чим захворіли томати не завжди вдається, до того ж розвиватись вони можуть паралельно чим більшість городників взагалі зводять з пантелику.

Звичайно, що рік на рік не приходиться. Є роки коли навіть без особливого захисту вдається виростити хороший врожай, а часом треба добре постаратись, щоб своєчасно поставити надійний бар’єр хворобам. Переважно все залежить того, наскільки сприятливі для розвитку патогенів маємо погодні умови. Цей рік саме такий.

Якщо вести мову про те, що застосувати, то звичайно, що хочеться, щоб це були повністю безпечні, або хоча б мінімально шкідливі речі. Щоб отак чимось похляпати і головне, щоб дешево, а потім гордо назбирати повні засіки екологічно чистої продукції. Але якщо бути відвертим, як профілактика весь цей арсенал народних підходів може бути застосований, але впевненості у надійному захисту ніколи не матимемо так як однозначна ефективність жодного із цих методів до цього часу не підтверджена. Ось тому, напевно, пропонується безліч рецептів із розділу народні способи, щоб у випадку невдачі мати шляхи для красивого відходу типу: «Сироваткою? Та ні, треба було содою, але дріжджі найкраще. Скільки давали? 100 г на відро води? А треба було 200. Часник пробували? Він точно допомагає».

Ми зробили попередні обробки Купроксатом та Ридомілом, а далі вирішили також йти дорогою безпечних та екологічно чистих. Використовували соду, йод, Імуноцитофіт, Циркон, а ситуація із поширенням хвороб хоча і була контрольована та з кожним днем погіршувалась. Прийшов час, коли з огляду на стан рослин далі ризикувати плановим врожаєм в 200-250 кг помідорів вже зовсім не хотілось, а тому покропили помідори всім відомим Квадрісом.

Батерфляй

Батерфляй

Слід визнати, що це була серйозна помилка. Коштує він не дешево, а ось за всі рази його застосування лікувальної дії ніколи не помічали. Так і цього разу, що кропили, що не кропили – результат аналогічний. Використали його лише через те, що був ще з минулого року в наявності, десь далеко в душі сподіваючись, що може допоможе. Даремно сподівались, не допоміг, тільки дорогоцінний час згаяли.

Тим часом ранньостиглі помідори та помідори, посіяні в лютому і висаджені на грядки найпершими, дружно віддають врожай.

Захворюваність помідорів на дачному масиві саме зараз стала дуже високою. Кожен спасається як може, одні успішно, інші не дуже. В одних кущі стоять зелені, в інших – голубі, а були і такі в кого наполовину чорні. Поточний сезон став серйозним випробуванням. Хворобостійкість наших помідорів як наслідок недостатніх мір захисту в цілому також сильно погіршилась, але на кожній із грядок була різною. Індетермінантні помідори,  висаджені на грядку ще 16.04 під агроволокно добряче загартувались, а тому виявились найбільш стійкими. У них практично не постраждав жоден листочок. Хороший стан також був у ранньостиглих кущових помідорів. До періоду високої агресії фітофтори вони встигли віддати значну частину врожаю. Гірше почувались високорослі, великоплідні сорти, особливо ті, які постраждали від приморозків. В квітні у нас була така неприємна пригода коли вітер зірвав накриття. Кущам прийшлось відновлювати зелену крону, а тому вони відстали в розвитку і в порівнянні із своїми побратимами яким більше повезло, мають молодші і ніжніші стебла. Та найбільш критична, можна сказати плачевна ситуація із «осінніми» помідорами, які трохи більше місяця назад висадили на грядку після зібраного салату. Ось тут хвороби проявили себе у всій красі. Спочатку ми поступово обрізали пошкоджені листочки. З часом до того наобрізались, що кущі стали майже голі, як ті мокрі кури на довгих ногах, тепер вже й стебла сильно почорніли. Дуже шкода праці, а під впливом емоцій так і хочеться все це повиривати щоб більше не мучились та вивезти подалі.

Та в нас є ще один, сподіваємось, козир. Це препарат нового покоління фунгіцидів системної дії для комплексу хвороб. Одного року він нам допоміг не тільки зупинити, а й перемогти альтернаріоз. Називається він Ревус Топ, виробник – компанія Сингента (Швейцарія). Основними перевагами даного препарату є те, що він комбінований і містить дві діючі речовини. Захисна і лікувальна дія починається вже через 2-3 години після обробки. Дощова погода не знижує ефективність препарату. Ревус Топ отримав від EuroBlight (Євроблайт – незалежна Європейська експертна комісія, що проводить дослідження в напрямку порівняльної оцінки фунгіцидів) найвищу,  інтегровану по сумі балів оцінку. Не фітотоксичний, тобто, не спричиняє отруйну дію на рослини. За класифікацією ВООЗ відноситься до малотоксичних препаратів – не є небезпечним для середовища, людей та бджіл.

Перш як провести обробку посадок препаратом, обірвали не тільки стиглі помідори, а й навіть всі бурі, адже підемо на карантин, термін очікування ігнорувати ніхто не буде. Наші помідорні грядки з яскравих і різнобарвних перетворились на в різних відтінках зелені. Але нехай краще так, з часом зарум’янієм, замедовієм.

Інша городина почувається добре і не викликає особливого занепокоєння. Капуста розклалась майже на всю ширину міжрядь. Середньостиглі гібриди капусти ще трохи і можна буде зрізати. Наомі – вже сформував плескатої форми головки діаметром більше 20 см. В’яжуться конусоподібні головки у гібриду Кубок. За ними підтягається гібрид Пруктор.

Цибуля активно переходить із фази зеленого пера в ріпку. Ще зо два тижні і будемо збирати.

Але зелене перо ще також маємо. Його забезпечує цибуля, що вирощується із чорнушки на сіянку. Сіємо її густенько і стільки, щоб поїсти скільки хочемо, а решту використаємо як садивний матеріал. Порей той взагалі по своїй природі вічне зелене перо, біле стебло. За це ми його і любимо.

Огірки взагалі на вершині потенціалу, знай висипають все нові корнішони. Пора заготовок саме в розпалі. ФОТО IMG_7107.

Зацвіла будлея. Ось цікаво, чим вона така приваблива для метеликів. Літають навколо неї просто табунами. Ні мальви, ні ехінацея їм не такі класні.

23 липня 2016р. (t: +15,6 /+25,0 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь