Літні капусти – що виростили

090720163794Пізньостигла білоголова капуста без сумніву є королевою осені, але літом правлять бал зовсім інші види капусти – пекінська, рання білоголова, цвітна, броколі, кольрабі, савойська. Про їх користь можна розповідати довго, але до того ж, дуже важливим є те, що вони значно урізноманітнюють та збагачують раціон, а перелік страв на столі з початком збору цих видів капусти збільшується просто в геометричній прогресії.

Здавалося б що може бути складного у вирощуванні капусти – купив (розсаду), посадив, зібрав. В цілому все правильно, але, як показує досвід, не все так просто.

Перш за все визначаємось із посадковим матеріалом. Є варіант піти на ринок і купити скільки там чого треба.  Навесні ринок аж зеленіє від лотків з капустою. Ми також купляємо ранню та цвітну, але  зовсім мало, десяток, півтора так як, по правді кажучи,  до покупної розсади у нас довіри мало. Спокушаємось на великі розміри рослин, сподіваючись на ранній вихід продукції.  Та придбавши таку розсаду часто виходить, що гроші йдуть на вітер. Адже ніколи достеменно не відомо, який сорт і якого виробника ти отримав. Скоріше за все щось із дешевого насіння, адже зрозуміло, що так продавцям по заробітку вигідніше. І що хорошого з нього може вирости? До того ж, невідомо як ту розсаду вирощували, чи загартовували, коли викопали, скільки часу продавали. В результаті рослини нерідко погано приживаються і сильніше потерпають від різноманітних несприятливих факторів. Ходиш потім біля такої капусти, пестиш її, лелієш, підживлюєш та поливаєш, а потім оп, на тобі врожайчик. В цьому році із придбаної на ринку розсади отримали врожай на кшталт такої собі пародії на цвітну капусту.

Виростити якісну розсаду в домашніх умовах теж складна справа. Ну зажарко їй там і все. Непоганий результат отримали вирощуючи ранню капусту в скляній 3-х літровій банці.  Наша розсада, хоча при висадці була менша, з часом впевнено догнала велику базарну. Але цей метод більше підходить коли треба незначну кількість рослин.

Розсаду пекінської, цвітної капусти та броколі вирощували на балконі. Насіння посіяли 01.04. і надовго затримувати  сходи в не досить сприятливих для їх нормального розвитку умовах не стали. У віці 2-3 неділі, ще зовсім маленькою, розсаду висадили на грядки з накриттям агроволокном.

Це було правильним рішенням. Рослини легко перенесли пересадку та швидко пішли в ріст.

img_4058Найпростішою у вирощуванні розсади стала пекінська капуста. Єдине, що необхідно врахувати, це можливість припинення росту і навіть загибель рослин внаслідок травмування коріння при висадці. Цю проблему вдалося легко вирішити з допомогою індивідуальних паперових стаканчиків заповнених землею у які висівалось насіння. А ось сходи у перший тиждень після появи можна безбоязно пересаджувати. Так як в одних стаканчиках зійшло по дві насінини, а в інших жодної, обережно викопали лишню розсаду та посадили на вільне місце. Після пересадки рослини продовжували рости ніби нічого не сталось.

Великої шкоди посадкам нашої капусти в цьому році завдали мурашки. Часом вони будуючи свої гнізда підгризають стебла рослин які на їх погляд заважають проведенню інженерних робіт та втіленню великих мурашиних архітектурних задумів. Але наполегливе, групове підгризання капусти на наших грядках проводились із систематичною впертістю виключно як процес розгалуження їхнього харчового ланцюга, що для нас виявилось набагато гіршим. Так як вирощували скоростиглі культури, було неприйнятно застосовувати хімічні препарати. Тому скористались сумішшю, яка поєднала у собі великий набір народних методів боротьби з мурашками,  а саме, препарат  Rembek у різних модифікаціях (Rembek Супер і Rembek від Мурах). Тут тобі і червоний перець, і ароматне листя хризантеми, і бор, і лушпиння цибулі і навіть на додачу керосин. За задумом виробника, щось таки допоможе. Дійсно, щось таки спрацьовувало і мурашки покидали грядку, але в цілому результати були частковими і тимчасовими.

img_6586Без втрат, нажаль, також не обійшлось і ослаблені атаками мурашок ранні капусти, як придбана на ринку так і самостійно вирощена капуста гібриду Мірор, не змогли протистояти наступним випробуванням у вигляді  капустяної молі в результаті чого хорошої якості головки не утворили.

Від перспективи повністю залишитись без врожаю внаслідок мурашиних атак окрім препарату  Rembek також врятувало розміщення літніх капуст в протилежних кінцях городу, адже концентрація мурашиних сімей навіть в рамках однієї ділянки різна.

Капустяна міль в цьому році була надзвичайно чисельною. Масово перші метелики появились ближче до середини червня, а вже 18.06 велика кількість дрібнюсінької гусені накрила листя капусти. Пізньостиглі сорти непогано захистили використавши хімічні препарати, а пекінську на той час вже зібрали. Посадки інших видів капусти, так як підходив час збору врожаю, обробили відваром полину, а також частково шкідників збирали вручну та знищували. Слід сказати, що полинь був не до смаку не лише гусеницям. Хоча на момент обробки головки броколі були ще малюсінькими, в подальшому страви з окремих капустин досить відчутно гірчили.

Не дивлячись на всі труднощі та випробування через які прийшлось перейти, врожай літніх капуст зібрали і про це детальніше.

Броколі Агассі F1, ТМ Професійне насіння, виробник – Рійк Цваан Дістрібюшен, Нідерланди.

Капуста вирощувалась із власної розсади яка 16.04 у віці 15-ть днів була висаджена на грядку. Перший збір врожаю провели на 90-й день після сходів, 04.07.

Слід відмітити, що гібрид продемонстрував високу стійкість до стресових умов у ранньовесняний період вирощування та хороший рівень регенерації після пошкодження шкідниками. Хоча головки невеликі, в середньому трохи більше 300 г, вони проявили стійкість до зацвітання, гарно зберігали форму та мали хороший смак.

Після збору першої хвилі врожаю центральних головок, гібрид швидко нарощував бокові пагони, на яких розвивались досить великі суцвіття, що значно збільшувало продуктивність куща в цілому.

Цвітна капуста Опал РЦ, ТМ Професійне насіння, виробник – Рійк Цваан, Нідерланди.

Насіння на розсаду висівалось 01.04 і у віці 23 дні (28.04) рослини було висаджено на грядку. Виробник інформував, що Опал РЦ – дуже ранній сорт цвітної капусти, вихід продукції якого при вирощуванні в теплицях або під накриттям розпочинається на 55-й день після посадки розсади. Наша капуста не накривалась і росла в умовах відкритого ґрунту, але вихід продукції дала через два місяці після висаджування, що практично відповідає строкам, зазначеним виробником насіння. Цей результат також є свідченням хорошої стійкості сорту до вирощування в непростих польових умовах.

Головки отримали щільні, гарної форми, не дуже великі, 600-800 г, але в межах вагового діапазону, зазначеного виробником. Колір молодих суцвіть білий з легкою рожевинкою, що надає їм особливої привабливості. Але в наслідок недостатнього затінення покривними листками, колір суцвіть скоро змінюється на жовтуватий.

Цвітна капуста Амфора F1, ТМ SeedEra, виробник – Вассма Рітейл.

А ось тут ми зазнали невдачі. Не відомо, чи це невдалий гібрид, чи продавалось невідомо що, але пакетики на яких буде зазначено SeedEra, капуста цвітна Амфора F1, обходитимемо стороною. Правда, ціна в 3,50 грн. вже промовисто свідчила, що якісне насіння, тим паче, гібриду за такі гроші не купиш, але виробник так вже похвалявся  цінністю та оригінальністю, що захотілось спробувати. Великого розчарування не було. Маючи певний досвід придбання насіння із самого початку досить скептично відносились до перспективи отримати щось варте уваги, а тому шанс розвіяти наші сумніви був наданий лише чотирьом рослинам.

Не розвіяли. На виході мали одержати в ранні строки куполоподібні, жовто-зелені суцвіття сортотипу Романеску. Хоча гібрид доглядали нарівні з броколі, капуста, наростивши хорошу зелену масу, головки не тільки не зав’язала, а й навіть не подає ознак, що зробить це згодом. Так і стоїть на грядці таким собі лопушком, даремно займаючи місце.

Рання капуста Куор Ді Буе Гроссо, ТМ Вассма, виробник – Вассма.

Красуня капуста із незвичною конусоподібною головкою. Насіння цього сорту висівали 01.04 і у віці 23 дні пересадили на грядку. Хоча сорт позиціонується як ранній, за строком виходу продукції більше відноситься до середньостиглих. Першим врожаєм, як і інформував виробник, порадувала через 102 дні від сходів, тобто в середині липня.

Головка світло-зеленого кольору досить щільна, вагою біля 1 кг, хорошого смаку. Вагомою перевагою сорту є стійкість проти розтріскування. До того ж, на відміну від багатьох ранніх капуст, має рівненьке, не покручене листя, а тому вона чудово підходить не тільки для салатів, а також для приготування голубців.

Пекінська капуста Бокал, ТМ Семена України.

Цей сорт капусти характеризується надзвичайною силою росту. Вона якось просто на очах збільшувалась в об’ємі, набуваючи потужності та міцності. До того ж ніяких тобі хвороб, навіть надокучливі мурах та інші напасті обходили її стороною.

Виробник рекомендував використати її як ущільнювач на основних овочевих культурах. Не відомо, які культури мались на увазі та у нас вона росла поруч з помідорами і був час, коли думалось, що ще через трохи вона їх заглушить.

Страшно уявити, що було б з морквою, буряком, огірками, використай сорт Бокал для їх ущільнення.

Вирощували цей сорт капусти двома шляхами: через розсаду та прямим посівом насіння в ґрунт. Таким чином, 16.04 висадили до помідорів 15-ти денну розсаду і в цей же час посіяли туди ж на грядку декілька насінин.

Збір капусти розпочали 02.06 на 58-й день після сходів. Звичайно, що першою була розсадна. Класичні головки вона не утворила, але тугий набір м’ясистих, хорошої якості черешків та ніжних листових пластин біля них вагою 0,8-1,3 кг чудово смакували у літніх салатах. Віддача врожаю дуже дружна, а тому раділи, що багато не садили.

З пекінською капустою, посіяною безпосередньо в ґрунт, досягти аналогічної врожайності не вдалося. На відміну від розсадної, росла вона в набагато жаркіших умовах та при довшому дні, а тому будучи ще в два рази меншою, ніж розсадна, розпочала формувати квіткові стрілки. Прийшлось допоки ще молоденька та соковита оперативно її збирати та використовувати в їжу. На основі отриманого досвіду стало очевидним, що потенціал в сорту Бокал достатньо високий і без особливих старань можна отримати непоганий врожай. Головне – підібрати оптимальні строки вирощування.

Не встигли закінчити збір літніх видів капусти, як підійшли нові овочі. Вперше в цьому сезоні збирали перець. Достиг Різдвяний перчик до якого у нас особливе відношення, а також ще три інші сорти перцю.

Досягла молочної стиглості кукурудза, наливаються соком помідори, показує чудову врожайність рання картопля сорту Престо, понад 910 г з куща.

Але між повсякденними клопотами обов’язково має бути місце для відпочинку. А тому, спочатку поїхали в Київ, любуватись тамтешніми красотами. Дуже припав до душі невеличкий парк, розбитий біля Азербайджанського посольства. Кам’яні тераси, зелені газони та пишні квіти гармонійно вписались у архітектуру міста.

Та головною окрасою парку став каскадний фонтан у вигляді величезного килима з національним орнаментом по якому з легким шурхотінням стікає вода. Ось так би присів в холодочку на лавку і довго насолоджувався б спокоєм та умиротвореністю, що панують навколо.

Ще через декілька днів наша дорога пролягла до одного з найкрасивіших озер Волині – Світязя. Не могли не зупинитись, щоб вдихнути кришталевого повітря, напоєного ароматом розігрітої липневим сонцем соснової смоли та скуштувати смачнюстої лісової ожини, повновісні ягоди якої коралями обвішали кущі. А навколо вишуканій рукотворній красі посольського парку успішно протистоїть ніжна привабливість літніх природних килимів рідного українського Полісся.

28 липня 2016р. (t: +18,5 /+32,7 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь