Ненажера борозняк

IMG_5525В розпалі суничний сезон. Перші ягідки дозріли ще 27.05. Та радіти особливо немає причин. В минулому році грядки із суницею дуже потерпіли від тривалої посухи.  Води для поливу катастрофічно не хватало і використовувалась вона головним чином для капусти, перцю, баклажанів. Тому 80% суниці засохли просто на корені. Залишки восени пересадили на нові ділянки, а тому ягід зовсім мало. Та і тут на неї чигає небезпека – личинки травневого хруща перегризають корінець і рослина гине, адже садова суниця для них просто ласощі.IMG_5637

На цьому раціон жука не обмежується. У нас він також під’їдає капусту, помідори і навіть молоді стебла кропу. Одного року завівся на грядці з осіннім салатом куди перейшов ймовірніше із сусідньої картопляної ділянки. Рослини в рядку пропадали почергово, одна за одною допоки не було знищено половини посадок. Як зняли агроволокно з дуг для поливу салату, просто жахнулись. Та що там говорити про соковиті та солодкі овочі. Коріння дерев та кущів борозняки об’їдають також. І не тільки плодоягідних. Потерпає береза, хвойні дерева. Говорять, що ця трирічна прожера за один день може обгризти коріння дворічної сосни. Личинки хруща особливо активізуються коли тепло та волого.

Боротися з борозняками складно але можна і треба. Мульчування є одним із способів запобігання потрапляння яєць в ґрунт.  Самиця травневого хруща не може пробитись через товстий шар мульчі щоб добратись до землі та відкласти яйця, а мульчуємо ми практично всі грядки. Відлякують личинок посіви гірчиці чи рослин на корінні яких поселяються бульбочкові бактерії, адже борозняки не люблять азот. Гірчицю та вику (сімейство бобових) в суміші з вівсом, висіваємо як сидерати. Також проти личинок спеціалісти рекомендують такі препарати як Боверин, Метаризин але ми їх не використовували.

Личинок хруща у нас не багато та спуску їм не даємо. Як тільки побачили, що появились перші ознаки в’янення якогось кущика, хоча і шкода, витягаємо його із землі. В 90 % випадків під ним ще сидить шкідник. Часом треба лишень копнути на 1-3 сантиметри вглиб. Личинку дістаємо та знищуємо. Нехай втратили одну рослину та зберегли десяток інших. Якщо цього не зробити своєчасно, борозняк в пошуках харчу переміститься далі та знову буде псувати посіви та насадження.

Наша великоплідна суниця з часом розростеться, борознякам там не раювати. А допоки збираємо дрібнішу, але ранню, рясну та надзвичайно ароматну і солодку суницю. На варення її не хватить, а ось поласуємо вдосталь.

14 червня 2016р. (t: +13,4 /+18,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь