Шлях до успішної дачі

Перегляд  формату дачі розпочали з переорієнтації напрямків її використання. Виходили з того, що дача не повинна напружувати, бути тягарем для всієї сім’ї який і важко нести і жаль кинути, такою собі хворобою в хронічній формі, яка продукує негативні емоції та висмоктує сили.

Обробити майже 7 соток (площа нашої дачі) городу для селянина забавка, а для нас виявилось складним випробуванням. Тому було прийнято рішення відвести більше місця для відпочинку. Так біля будинку появився газон, а поруч розарій.

На газоні під вишнею вже можна було поставити столик, лавочки. Знайшлося місце для шезлонгів, мангалу, гойдалки. Розбили багато клумб та висадили різноманітні квіти, розбавляючи багаторічні однорічними. Саме квітники спонукали нас продовжити змінювати  дизайн дачі та облагороджувати її. Справа в тому, що будиночок розташований в кінці ділянки і до нього веде стежка, обсаджена з обох сторін квітами. Весною, на фоні темної, перекопаної землі така доріжка дуже гарно дивилась: рівненька, вкрита  зеленою травичкою. Але до середини літа розібрати де закінчується доріжка і починається квітник ставало неможливо. Суміш трави і квітів виглядала не дуже охайно, а доглядати за таким квітником було вкрай складно та і, такого дорогоцінного, часу йшло багато. Прийшлось викласти стаціонарну доріжку, яка несподівано сильно прикрасила ділянку, привнесла стильність та надала вигляд обжитості.

Згодом всі інші клумби, задля уникнення проникнення трави, обнесли невеличким цементним бар’єром. Працювати з квітниками стало набагато легше та швидше.

З кожним роком речей і об’єктів, які створювали комфорт та затишок ставало все більше, планів на майбутнє також.

Поступово, в результаті перепланування, під городом залишили лише  4 сотки землі, що нас, виходячи з принципу краще менше та краще, абсолютно задовольняє. Значні зміни відбулись в напрямку овочівництва, адже той вигляді і такі результати які були спочатку нас абсолютно не влаштовували. Виникла потреба у способах ведення городництва за якого не сподіваєшся, що а може виросте / допоможе / підійде, не йдеш шляхом удачі, а чітко орієнтуєшся як / коли /чим та на основі цього припускаєш обсяги віддачі. Головне, що було велике бажання рухатися вперед. З кожним сезоном збагачувались все більшим досвідом, із всіх доступних джерел невпинно черпали корисну  інформацію, експериментували, провіряли і результат не забарився. А з запровадженням нового підходу вирощування овочів на основі методу американського агронома, доктора сільськогосподарських наук Джекоба Міттлайдера, город отримав додаткову привабливість,  стильність і що головне – якісну стабільність.

Сьогодні наша дача затишне обійстя яке ми з кожним сезоном все краще впорядковуємо та інтенсивніше розвиваємо. Час змін продовжується.

Якщо ви любите землю, вам подобається перебувати на природі, з досвіду рекомендую іноді новим поглядом окинути свою ділянку і визначитись із власними прагненнями, сподіваннями та бажаннями інших членів сім’ї. Зважити сили та зіставити бажання і можливості. Спробувати змінити дачу таким чином, щоб задовільнити очікування кожного,  зробити її територією комфорту для всіх. Хочеться грядок з овочами – відведіть під них площу яку зможуть самостійно, без допомоги інших обробляти ті хто хоче цим займатись. На решті площі посадіть сад. Не хочеться копатись в землі – посійте газонну траву, організуйте спортивний чи дитячий майданчик, облаштуйте місце для вогнища, змайструйте альтанку. Можна все це скомпонувати та надати ділянці універсального призначення. Головне, щоб кожен мав заняття до душі. І тоді дача буде асоціюватись із задоволенням та свободою, зустрічі з якою сім’я з нетерпінням чекатиме всі 5 робочих днів.

Вам також може сподобатись...

1 Відповідь

  1. Oksana :

    Доброго дня! Пані Людмило, підкажіть, як з вами можна зв’язатися безпосередньо? Кисленко Оксана, заввідділом журналу “Дім, сад, город”. 044 2287482

Залишити відповідь