Картопля Кондор




Країна – походження: Нідерланди.

Характеристики виробника

Середньостиглий високоврожайний столовий сорт, дає великі однорідні і красиві бульби, стійкий до потемніння після варки, посухостійкий. Цвіт фіолетовий, стебло середнє, мало пігментоване. Бульби – великі, подовжено-овальні. Шкірка – світло-червона, м’якоть – світло-жовта. Суха речовина – 17, 7, крохмаль 14%. Урожайність:  411 ц/га. Стійкий до вірусів, фузаріозу, фітофторозу. Нестійкий до нематоди. Посухостійкий. Лежкий.

Технологія вирощування

Попереднє прогрівання, пророщення та прозеленення (яровизація) 2-4 тижні. Посадка картоплі проходить в період  09-20 квітня. В день посадки насіннєві бульби обробляються спеціальними препаратами комплексної дії (Селест-Топ, Тирана, Нупрід 600). На грядці рослини розміщуються двома рядами в шахматному порядку по відношенню одна до одної. Відстань між рослинами в рядку 35 см.  Глибина загортання – 8-10 см землі над картоплиною. Підживлення: 3-4 рази мінеральними комплексними добривами з додаванням мікроелементів. Оскільки картопля не підгортається, застосовується  мульчування грядок, як обов’язкова складова агротехніки вирощування. Перед цвітінням здійснюється одна обробка фунгіцидним препаратом (Інфініто, Ридоміл Голд, Чемпіон, Купроксат чи інший)  сумісно з одним із стимуляторів росту (Імуноцитофіт, Емістим С, Потейтін  чи інші) та живильними компонентами, що містяться в препаратах типу Реаком, Хелатин, Новоферт та інші. Збір – друга половина серпня.



Результати

Кущ середньорослий, цвітіння досить слабке. Бульби великі, світло-червоного кольору. М’якоть світло-жовта, помірної крохмалистості, при приготуванні не темніє, розварюється слабо, хорошого смаку.  Урожайність висока, але не завжди стабільна. Інколи по цьому показнику Кондор перевершував навіть сорт Ароза і давав 541 кг/с, хоча середня врожайність становить 388 кг з сотки. Картоплини великі, доля товарних  85-94%.  У цього сорту проявляється висока стійкість бульб до комплексу захворювань. На початку червня бадилля Кондору вразила фітофтора. Розвиток хвороби вдалося локалізувати, а з часом навіть знищити збудника, але на здорові бульби та хороший врожай не сподівалися. Але по факту виявилось, що голландські селекціонери, створивши сорт Кондор, знову підтвердили свій високий професійний рівень і в серпні отримали вагомий врожай (477 кг/с) великих бульб без ознак ураження фітофторою чи паршею.  Картопля зберігається добре.

Загальні враження

Чудовий сорт із хорошими характеристиками, але для отримання загального високого врожаю картоплі, лише на Кондор краще не покладатись і підстрахуватись, додатково посадивши ще 2-3 інші сорти.




Вам також може сподобатись...

2 коментарі

  1. Лариса :

    Хотіла б купити картоплю сорту Кондор

  2. Людмила :

    Шановна пані Ларисо! Я із задоволенням поділилася б з Вами посадковим матеріалом, але на поточний сезон запланували значну перезміну сортів, а тому картоплю сорту Кондор восени на посадку не відкладали.

Залишити відповідь