Картопля Моцарт




Характеристики виробника

Високопродуктивний середньопізній столовий сорт голландської селекції. Включено в Державний реєстр в 2010р. Квіти червоно-фіолетові, антоціанове забарвлення внутрішньої сторони сильне. Бульби великі, гладенькі, красивої овальної форми з червоною шкіркою та жовтою м’якоттю, вирівняні по формі та розмірах. Картопля характеризується підвищеним вмістом сухих речовин (20,3%), добрим смаком (4,7). Вміст крохмалю 12,1-14,8%. Розварюється слабо, не темніє при варінні. Маса товарних бульб 100-143 г, кількість бульб в кущі  12-15 шт. Сорт резистентний до раку картоплі, стійкий до золотистої картопляної нематоди, парші, відносно стійкий до фітофторозу бульб. Сорт має тривалий період спокою і пізніше дозрівання, тому прогрівання бульб – обов’язковий захід по передпосадковій підготовці насіннєвого матеріалу. Сорт засухостійкий, через ідеальні форми і вид бульб добре підходить для продажу. Врожайність  400-610 ц/га

Технологія вирощування

Попереднє прогрівання, пророщення та прозеленення (яровизація) 2-4 тижні. Посадка картоплі проходить в період  09-20 квітня. В день посадки насіннєві бульби обробляються одним із спеціальних препаратів комплексної дії (Селест-Топ, Тирана, Нупрід 600). На грядці рослини розміщуються двома рядами в шахматному порядку по відношенню одна до одної. Відстань між рослинами в рядку 35 см.  Глибина загортання – 8-10 см землі над картоплиною. Підживлення: 3-4 рази мінеральними комплексними добривами з додаванням мікроелементів. Оскільки картопля не підгортається, застосовується  мульчування грядок, як обов’язкова складова агротехніки вирощування. Перед цвітінням здійснюється одна обробка фунгіцидним препаратом (Інфініто, Ридоміл Голд, Чемпіон, Купроксат чи інший)  сумісно з одним із стимуляторів росту (Імуноцитофіт, Емістим С, Потейтін  чи інші) та живильними компонентами, що містяться в препаратах типу Реаком, Хелатин, Новоферт та інші. Збір – друга половина серпня.




Результати

Сорт картоплі Моцарт на грядках вирізнявся серед інших синьо-фіолетовими прожилками на листках, а ще надзвичайно нерівномірними сходами. При цьому, різниця в рості дуже суттєва: в той час коли одні картоплини над поверхнею землі навіть ще не показали перших росточків, інші мали бадилля заввишки 15 см та більше. За таких умов складно ефективно проводити агротехнічні заходи такі, наприклад, як раннє шарування ґрунту, чи визначитись із початком проведення планових підживлень. Попереднє прогрівання та пророщення запобіганню появі нерівномірних сходів зовсім не сприяли. До речі, виділити по зовнішньому вигляду насіннєві бульби, які відставатимуть в розвитку неможливо, оскільки після пророщення всі мали однакової величини росточки.

Споживчі характеристики у картоплі цього сорту зовсім непогані: м’якуш красивого жовтуватого кольору, при тепловій обробці не чорніє, майже не розварюється, смачний. Але от врожайність ніколи навіть і близько не наближалась до позначок, заявлених оригінатором (400-600 кг із сотки) і в середньому становила 245 кг/с, що є найнижчим показником серед всіх сортів що нами будь-коли випробовувались.

Терпець увірвався коли зібрали в перерахунку на сотку лише 145 кг і при цьому третина – дрібоття та покручі.

До слова, посадковий матеріал у вигляді красивих відбірних бульб середнього розміру придбали в спеціалізованому магазині. В перший рік вирощування доля нестандартної склала більше, ніж 50 %, а врожайність 216 кг/с.

Загальне враження

Не хочеться негативно таврувати сорт картоплі Моцарт, скоріше за все він просто не нашого поля ягода, але за три роки вирощування сорт так і не зміг розкрити себе  та був виключений із посадок як низькопродуктивний.




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь