Індети – ріст без зупину




img_7525Вирощуючи помідори не могли обійти увагою індетермінантні сорти. Вони цікаві тим, що до самих морозів ростуть і викидають все нові квіткові суцвіття та зав’язують плоди. Ця властивість напряму пов’язана із величиною урожаю, сформованого кущем, а тому індетермінантні томати справедливо вважаються найврожайнішими.

До того ж, індетермінантні помідори, як правило, відрізняються більшою стійкістю до великої кількості хвороб, які зустрічаються в умовах відкритого ґрунту, що також заслуговує на увагу.

За час свого безперервного росту рослини навіть у відкритому ґрунті могли б вирости до висоти 2-2,5 м, але в кінці серпня штучно призупиняємо їх ріст шляхом прищипування головного пагона. Завдяки цьому нескладному прийому рослини починають перенаправляти ресурси на розвиток зав’язі, що до цього часу утворилась на кущі і на початок жовтня матимемо плоди максимального для сорту розміру які чудово достигають навіть будучи зібраними зеленими.

Але разом з тим не забуваємо про таку особливість індетермінантних помідорів як закладати квіткову китицю лише після появи 9-12 листка. Ранньостиглість не їх коньок, а тому насіння висіваємо досить рано, 19-24 лютого (в поточному році 19.02) і з другої половини квітня (в поточному році 16.04) висаджуємо на грядку з накриттям агроволокном товщиною не менше №32, а при прогнозах приморозків, які не рідкість в цю пору, поверх даємо ще й плівку. Утеплення зняли 05.05. На цей час окремі рослини вже навіть почали цвісти.

050520163436Індетермінантні помідори на грядці садимо в один ряд і досить густо, інтервал між рослинами всього 17,5 см. Для цього нам дуже зручно використовувати маркер з позначками через 35 см де половина поділки дасть 17,5 см.

Рослини формуємо в одне стебло, обламуючи всі бокові пасинки, так вони найкраще розкривають свій потенціал та V-подібно підв’язуємо до опор.

 Добре стримує ріст у висоту та дає вагому прибавку врожаю операція за якої окремим найсильнішим пасинкам дозволяється дорости до квіткової китиці після чого він вершкується зразу за першим листком над суцвіттям. За рахунок цього утворюється набагато більше зав’язі, а обтяжені плодами кущі вже не мають потужної енергії росту. Грядка із такими цвітучими кущами дуже красива. За рахунок масового квіту здається, що над помідорами висить жовтаве марево.

img_6248До підживлення індетів підходимо дуже виважено. Надлишок поживних речовин затримує початок та силу цвітіння, а також робить рослини вразливими в протистоянні з хворобами. Разом з тим, «недокормлені» рослини є недостатньо потужними, щоб сформувати врожай, притаманний сорту. Тому перші три тижні від посадки нічого не вносили, а з початку цвітіння і до середини червня зробили 4 кореневих підживлення комплексними мінеральними добривами з мікроелементами і одне листове через місяць, чого виявилось повністю достатньо для формування непоганого врожаю.

В цьому сезоні вирощували 5-ть індетермінантних сортів із невеликими по розміру плодами для цільноплідного консервування.

020820152985

Амурський тигр

Амурський тигр.

Виробник GL SEEDS. Дуже ранні. Серед індетермінантних достигають одними з перших. Формує китиці по 8-10 помідорчиків. Для збільшення ваги помідорів рекомендується нормувати кількість плодів в китиці. Плоди – невеликі шарики середньою вагою 20-30 г красивого двоколірного забарвлення – червоні з жовтими полосами. Висота куща біля 1,8 м. З однієї рослини вдається зібрати 2 кг помідорів.

img_7586

Златава

Златава.

Чудовий високоврожайний сорт чеської селекції, виробник MoravoSeed. Надзвичайно хороший результат отримуємо при вершкуванні пасинків над першим листком після квіткової китиці. В такому разі зав’язується просто гора помідорів. Плоди невеликі, 30-35 г, тугенькі, круглої форми. Забарвлення досить цікаве: помідори зверху оранжеві, а в середині червонуваті. Хоча шкірочка на плодах тоненька, помідори стійкі до розтріскування, добре зберігаються.

Особливістю сорту є насичено-фіолетове забарвлення верхньої частини стебла та черешків прилеглих листків. Також слід відмітити підвищену здатність зав’язувати плоди навіть за несприятливих погодних умов. Обтяжені плодами кущі не виростають дуже високими, але висоту в 1,7 м все ж таки набирають. Збір помідорів з куща становить 3 кг. Улюблений сорт.

img_7581

Чері Батерфляй

Чері Батерфляй.

Дуже милий сорт із розгалуженими китицями по 15-30 шт. невеличких, біля 15-20 г помідорчиків в кожній. Враження таке, що ці продовгуваті плоди, як чисельні дощові крапельки, зависли в повітрі. Помідори малиново-рожевого забарвлення, ніжні, тонкошкірі, приємного солодкуватого смаку. Висота рослин 1,8-2 м, врожайність куща висока, понад 3 кг томатів.

img_7578

Лимон-ліана

Лимон-ліана.

Даний сорт подарує неймовірної краси потужні китиці в яких практично одночасно буде дозрівати до 30 шт., лимонного кольору кубовидних з дзьобиком помідорчиків. Загальна вага такої китиці може досягати майже 1,5 кг. Середня вага одного помідора 40-45г, врожайність куща майже 3 кг. За сприятливих умов та хорошого догляду висота куща сягає 2,5-3 м. Сорт характеризується високою стійкістю до захворювань.

img_7534

Крон-принц

Крон-принц.

Дуже продуктивний сорт. Формує великі розгалужені китиці з помідорами в кількості до 40 шт. Кущі просто обсипані плодами, вражаюче видовище. Помідори всі як на підбір, кубовидної форми з дзьобиком, насиченого червоного кольору, вагою 45-55 г, хорошого смаку, не розтріскуються, добре зберігаються. Особливістю сорту є висока здатність протистояти комплексу основних хвороб томатів. Висота куща може сягати 3 м. Врожайність понад 3 кг з куща. Улюбленець.

Наші помідори, які ми умовно називаємо «осінні», посіяні 12.05 та висаджені на грядку в останні дні червня в кінці липня сильно постраждали від фітофтори. Коли хвороба була ще лише на листі, сильно сподівались, що витягнемо їх з цієї напасті та коли вже почали чорніти стебла, подумували навіть вирвати і винести за межі дачі інфіковані рослини щоб не розповсюджувався збудник. Як останній шанс спасти помідори, 23.07 використали досить нову розробку швейцарської компаниї «Сингента» (Syngenta AG) препарат комплексної дії Ревус-Топ.

Тепер можна впевнено сказати, що з нашими помідорами сталось просто чудо. Фунгіцид Ревус-Топ показав відмінний результат. Хвороба не тільки відступила, а й була повністю знищена. На листі вражені фітофторою ділянки засохли та відлущуються. Пошкоджені місця на стеблах закоркувались, рослини зазеленіли, випустили нові пагони, зацвіли та активно зав’язують плоди.

Так як два тижні назад, маючи невтішні прогнози щодо подальшої долі «осінніх» помідорів, всякий догляд цих бідолах припинили, то зараз взялись за них з новою енергією. Перш за все добряче підживили, грядку замульчували, виставили опори та підв’язали кущі.

Капусту не виростити без надлишку води. Найбільше вологи потребує наша середньостигла капуста. В неї зараз період зав’язування качанів і листя, яке до цього часу встигло добре розростись, випаровує багато води. Так як стоїть жарка і суха погода, за одне поливання даємо мінімум 5 л води на 1 м/п грядки. Для запобігання розтріскування вже достатньо великих головок, поливи проводимо з регулярністю 1-2 рази в тиждень. Найкращий час для поливу – ранок або вечірні години.

Також рясно поливаємо капусту висаджену на грядки 28.06. Це сприятиме гарному росту кореневої системи. А ось в’янення листя або втрата ним тургору є свідченням пересихання гранту та, як наслідок, відмирання тоненьких корінців. Допускати таке неможливо. Паралельно з поливами проводимо щотижневе підживлення розчиненими у воді комплексними мінеральними добривами. Причому, 1-ша та 2-га лійка води (без ситечка) виливається під корінь рівномірно по всій грядці щоб змочити землю, 3-тя з розчиненими добривами (25г на 1 м/п грядки), виливається також під корінь, а 4-та і при бажанні всі наступні із ситечком розливається шляхом дощування зверху по рослинах щоб змити мінеральний розчин та змочити листя. Для зменшення випаровування вологи, посадки добре замульчували минулорічним опалим листям та підсушеною газонною травою.

Щоб позбутись надокучливих білокрилок та гусениць молоденьку «осінню» капусту обприскано відваром полину в який додано для кращого прилипання трішки рідкого мила.

Наша посівна пора продовжується. Сьогодні висіяли на розсаду в паперові стаканчики пекінську капусту  Табалуга F1 (ТМ Агріматко, виробник Sakata, Японія) та відомий нам по весняному вирощуванні сорт Бокал (ТМ Семена Украины).

img_7300Продовжуємо збір кукурудзи сорту Цукровий потік, розпочатий 28.07. Також достиг гібрид кукурудзи Суперсолодка, перші качани якої обламаємо завтра. Посилено поливаємо кукурудзу  №4 (посів 31.05) яка саме розпочинає цвітіння, а тому для повноцінного формування качанів потребує багато вологи, а також наймолодшу, останнього посіву від 22.06 яку до того ж ще й підживили та замульчували.

Розпочали вибирати цибулю з повністю підсохлим пером. Решта цибулі продовжить дозрівати на грядці. Наразі погода цьому дуже сприяє. У вирваних цибулини обрізаєм стебло на відстані 3-4 см від головки та корінці. Зразу ж відбраковуємо цибулю з вологою шийкою та пошкоджену, а хорошу на пару годин залишаємо на грядці підсихати на сонечку. Обрізану та перебрану цибулю перемістили на горище для досушування та прогрівання.

Решта часу – для відпочинку. Йдемо любуватись квітами.

06 серпня 2016р. (t: +19,3 /+29,6 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь