Картопля Тайфун




Країна – походження: Польща.

Характеристики виробника

Група стиглості – середньостиглий. Нематодостійкий сорт, перший із польських сортів, що був занесений в Реєстр сортів рослин України (2008р.). Непримхливий, стійкий до несприятливих погодних умов (легко відновлюється після приморозків, градобою). Стабільно висока врожайність в поєднанні з високими смаковими якостями та великоплідністю.   Кущ – напівпрямий, потужний, високий, проміжного типу з слабким антоціановим забарвленням на стеблі. Листок – помірно – зеленого забарвлення, проміжний за обрисом з слабким антоціановим забарвленням на центральній жилці. Віночок квітки – білий, рясність квіток – помірна. Бульби хорошого товарного вигляду  – великі, жовті, овальні  з гладенькою шкіркою, вічка – середні, м’якуш світло – жовтий. Бульби мають високі смакові якості, не темніють при кулінарній обробці, розварюються слабо. Чергування засушливих та дощових періодів не призводить до розтріскування, дуплистості, проростанню. Тайфун стійкий до особливо небезпечних вірусів Y, L і М, середньо стійкий до фітофторозу і парші. Має хорошу лежкість.

Урожайність:  331,5 ц/га (може дати до 700ц/га). Вміст крохмалю: 18,8-20%. Вегетаційний період: 116 днів. Маса бульб:  99,8 г. Смакові якості:  4,8 балів. Напрям використання – столовий.

Технологія вирощування

Попереднє прогрівання, пророщення та прозеленення (яровизація) 2-4 тижні. Посадка картоплі проходить в період  09-20 квітня. В день посадки насіннєві бульби обробляються спеціальними препаратами комплексної дії (Селест-Топ, Тирана, Нупрід 600). На грядці рослини розміщуються двома рядами в шахматному порядку по відношенню одна до одної. Відстань між рослинами в рядку 35 см.  Глибина загортання – 8-10 см землі над картоплиною. Підживлення: 3-4 рази мінеральними комплексними добривами з додаванням мікроелементів. Оскільки картопля не підгортається, застосовується  мульчування грядок, як обов’язкова складова агротехніки вирощування. Перед цвітінням здійснюється одна обробка фунгіцидним препаратом (Інфініто, Ридоміл Голд, Чемпіон, Купроксат чи інший)  сумісно з одним із стимуляторів росту (Імуноцитофіт, Емістим С, Потейтін  чи інші) та живильними компонентами, що містяться в препаратах типу Реаком, Хелатин, Новоферт та інші. Збір – друга половина серпня.




Результати

Кущі потужні, висотою 90 см. Цвітіння досить рясне, квіти чисто-білі. Сорт непримхливий, добре адаптується до несприятливих умов вирощування, стійкий до захворювань, добре зберігається.

Бульби красиві: чистенькі, гладенькі.  М’якоть світло-жовтого кольору, із хорошими кулінарними та смаковими характеристиками. На фоні стабільно високої врожайності відрізняється великими за розмірами картоплинами, дрібної майже немає, доля товарних до 98%. В 2016 році показав врожайність 511 кг з сотки. Та для цього сорту це не рекорд. Виробник запевняє, що від Тайфуна можна очікувати 700 кг/сотка і вважаємо, що це реально.

Підсумкові враження

Чудовий і перспективний сорт. Загальна оцінка за 5-ти бальною шкалою – 5.




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь