Картопля Ароза




Країна – походження: Німеччина.

Характеристики виробника

Сорт зареєстровано в 2009р. Група стиглості – ранній. Кущ – напіврозлогий, середньої висоти, проміжного типу з помірним антоціаном на стеблі. Листок – великий, темно – зеленого забарвлення. Віночок квітки – середнього розміру, червоно-фіолетовий. Бульби – червоні,  овально – округлої форми, вічка – неглибокі. М’якуш – жовтий. Сорт посухостійкий, стабільно високоврожайний, довго зберігається. Добре відгукується на підвищене внесення мінеральних добрив.

Урожайність: 500-700 ц/га. Під кущем формує  до 15-16 картоплин масою 70-150 г. Вихід товарної продукції 94-96%.  Вміст крохмалю: 13,4 – 15,1%.  Смакові якості: 7,0 – 7,9 балів. Напрям використання – столовий.

Сорт посухостійкий, легко адаптується до різних кліматичних умов. Стійкий до хвороб. Добре зберігається, лежкість 95%.

Технологія вирощування

Попереднє прогрівання, пророщення та прозеленення (яровизація) 2-4 тижні. Посадка картоплі проходить в період  09-20 квітня. В день посадки насіннєві бульби обробляються одним із спеціальних препаратів комплексної дії (Селест-Топ, Тирана, Нупрід 600). На грядці рослини розміщуються двома рядами в шахматному порядку по відношенню одна до одної. Відстань між рослинами в рядку 35 см.  Глибина загортання – 8-10 см землі над картоплиною. Підживлення: 3-4 рази мінеральними комплексними добривами з додаванням мікроелементів. Оскільки картопля не підгортається, застосовується  мульчування грядок, як обов’язкова складова агротехніки вирощування. Перед цвітінням здійснюється одна обробка фунгіцидним препаратом (Інфініто, Ридоміл Голд, Чемпіон, Купроксат чи інший)  сумісно з одним із стимуляторів росту (Імуноцитофіт, Емістим С, Потейтін  чи інші) та живильними компонентами, що містяться в препаратах типу Реаком, Хелатин, Новоферт та інші. Збір – друга половина серпня.



Результати

Один із найулюбленіших сортів. Має дуже гарні кущі: високі (100-110 см), потужні,  листя велике, темно – зеленого забарвлення. Хоча відноситься до групи ранньостиглих, із збором краще не поспішати. Товсті стебла довго залишаються зеленими, але після того, як кущ повністю посохне, копати таку картоплю одне задоволення. Бульби великі, в землі просто не вміщаються, так і випирають з-під мульчі. Корч на лопату за раз не візьмеш, адже одна картоплина може важити біля 800 г, доля товарних картоплин 94-95%, дрібної практично немає. М’якоть світло-жовтого кольору, помірної крохмалистості, при кулінарній обробці не темніє і майже не розварюється. Смак хороший.  Урожайність стабільно дуже висока. Навіть в роки з найскладнішими умовами сорт давав не менше 370 кг з сотки, хоча традиційно маємо більше 500 кг з сотки. 2016 рік був рекордним: зібрали в перерахунку на сотку 568 кг. Сорт хворобостійкий, картопля добре зберігається.

Підсумкові враження

Сорт за будь-яких погодних умов дає високу врожайність товарних бульб, хороших смакових якостей та з доброю лежкістю. Улюбленець. Загальна оцінка за 5-ти бальною шкалою – 5.




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь