Картопля Дезіре




Країна – походження: Нідерланди.

Характеристики виробника

Середньостиглий, рекомендується для приготування чіпсів. Урожайність 60 т/га. Посухостійкий. Бульба овальна з червоною шкіркою і ясно-жовтою м’якоттю. Вічка поверхневі. Маса товарної бульби до 300 г. Вміст крохмалю 15,5-21,5%. Смак хороший, 4,7 за 5-ти бальною шкалою. Товарність 80-94%. Стійкий до раку. Вище середнього уражається фітофторозом, середньо – фомозом, сприйнятливий до парші звичайної.

Технологія вирощування

Попереднє прогрівання, пророщення та прозеленення (яровизація) 2-4 тижні. Посадка картоплі проходить в період  09-20 квітня. В день посадки насіннєві бульби обробляються спеціальними препаратами комплексної дії (Селест-Топ, Тирана, Нупрід 600). На грядці рослини розміщуються двома рядами в шахматному порядку по відношенню одна до одної. Відстань між рослинами в рядку 35 см.  Глибина загортання – 8-10 см землі над картоплиною. Підживлення: 3-4 рази мінеральними комплексними добривами з додаванням мікроелементів. Оскільки картопля не підгортається, застосовується  мульчування грядок, як обов’язкова складова агротехніки вирощування. Перед цвітінням здійснюється одна обробка фунгіцидним препаратом (Інфініто, Ридоміл Голд, Чемпіон, Купроксат чи інший)  сумісно з одним із стимуляторів росту (Імуноцитофіт, Емістим С, Потейтін  чи інші) та живильними компонентами, що містяться в препаратах типу Реаком, Хелатин, Новоферт та інші. Збір – друга половина серпня.



Результати

Примхлива красуня. Сорт середньостиглий. Для високого врожаю, який за інформацією виробника може сягати 600 кг з сотки, потребує хорошого агрофону. Максимально отримана врожайність в перерахунку на сотку 471 кг, хоча в середньому цей сорт давав 300 кг з сотки. Кущі висотою 70-75 см в середині червня  вкриваються рясним, білим з фіолетовим відтінком цвітом. Бульби з червоною шкіркою, овально-продовгуваті, переважно великі, доля товарних 83-93%. Вічок мало, глибина залягання від мілкої до середньої. М’якоть світло-жовта, з підвищеним вмістом крохмалю, при термічній обробці не темніє, розварюється слабо, смакові характеристики хороші. Для сортів картоплі голландської селекції властива стійкість до різноманітних захворювань бульб, а ось стійкість бадилля помітно нижча. З сортом Дезіре все складається навпаки: бульби нерідко вкриваються паршею, а ось там, де інші сорти потерпають від фітофтори, цей сорт демонструє непогану опірність.

Загальні враження

Звичайно, що сорт вартий уваги, але досягнути стабільно високих врожаїв не так просто, адже для цього сорт потребує родючих ґрунтів або частих підживлень, хорошого догляду та сприятливих кліматичних умов.




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь