Світло та тепло для розсади.

1Щоб в кімнатних умовах отримати здорову, міцну розсаду городніх культур їй в перший період після сходів необхідно приділити особливу увагу та забезпечити хорошу освітленість. Без неї в тканинах сповільнюються процеси фотосинтезу які є основою життєздатності рослини, розсада надміру витягується, стає зніженою, хирлявою, із слабкою кореневою системою. Такі рослин в верхівці росту закладають листя, а не квіткові бруньки. Всі наступні вжиті агротехнічні заходи незначною мірою можуть покращити загальний стан розсади.

Щоб забезпечити достатню освітленість, прагнемо реалізувати два дуже важливих аспекти: потужність освітлення (сила світла джерела світла), та довжина світлового періоду (кількість годин). Зрозуміло, що найкраще розсада росте під сонячними променями, це як би еталон потужності освітлення. В ранкові, вечірні години та в похмуру погоду розсаді денного світла замало і її необхідно підсвічувати.  Для цього використовуємо люмінесцентні лампи. В лютому розсаді забезпечуємо 10-12 годинний світловий період, в березні 8-10 годин, в квітні підсвічуємо лише окремі культури, наприклад огірки.

Не менш важливим є температурний режим. Розуміючи, що якраз надлишок тепла при нестачі світла призводить до витягування, при вирощуванні розсади прагнемо збалансувати саме ці фактори. Виходимо з головного правила – чим вища температур  в місці знаходження розсади тим їй більше потрібно світла і навпаки.

Оскільки одночасно вирощується розсада багатьох видів овочів та квітів, ми не маємо змоги для кожної культури забезпечувати окремі температурні та світлові умови, а тому застосовуємо уніфікований підхід з дотриманням середніх оптимальних значень.

Створити прийнятні умови не так вже і складно, якщо є засклений і утеплений балкон чи лоджія та ряд підручних засобів: стелажі для розміщення розсади, обігрівач, терморегулятор, лампа освітлення. Обігрівач з терморегулятором дають змогу встановити та підтримувати необхідну нам температуру повітря, а лампи освітлення – збільшити світловий період.

02 лютого 2016р. (t: +0,8 /+9,2 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь