Овочеві номінанти – 2016




Так вже склалось, що людська натура тяжіє до впорядкованості, організованості, систематизації. Хочемо ми того чи ні, свідомо робимо чи підсвідомо, але треба щоб все було розкладено по полицях, ось так від важливого до дріб’язкового, від найкращого до найгіршого, від більшого до меншого чи нехай навпаки, адже тоді краще розумієш та усвідомлюєш що до чого і who is who.  Щоб зробити градацію однорідних блоків інформації придумали масу інструментів: плани, рівні, рейтинги та навіть таблиці.

На терезах оцінки зважується та порівнюється все. Конкурси, змагання, тендери, олімпіади, екзамени, або просто, «Давай навипередки!».




Одним із улюблених публічних підходів для відзначення найвищих здобутків окремих осіб чи груп людей стали різноманітні премії від місцевого до міжнародного рівня. Людське суспільство номінує не тільки найкращі досягнення, а й рейтингує найбільш недолугі, безглузді, нікчемні чи взагалі провальні здобутки в різноманітних областях діяльності людини. Нерідко такі антипремії носять смішні чи пародійні назви, як от Свинство Року, Золота булька, Шнобелівська премія, премія Дарвіна і так далі. Є ще антипремії з дещо ботанічними назвами: Будяк року та Золота малина, але до природи вони абсолютно ніякого відношення не мають і це зрозуміло, адже природа – найбільш досконала, багатофункціональна система до якої не придерешся.

Але якщо вести мову про овочівництво – творіння «рук людських», то ось тут вже є про що поговорити. Невеличка ділянка землі, відведена під город, дає можливість дещо поекспериментувати і щороку спробувати виростити щось нове. В результаті чимось задоволені, а чимось не дуже, а ось вже, дивись, навіть сплели «лаврові вінки» окремим сортам та гібридам, надовго переводячи її в ранг улюблених. У кожного овочівника із стажем вони свої, бо найкраще вдаються, найбільш врожайні або найсмачніші.

За результатами поточного сезону ми також виділили групу овочів, які завдяки притаманним їм сортовим характеристикам нам найбільше запам’ятались. В наступних роках вони обов’язково будуть тією основою, що має забезпечити високий рівень загальної врожайності. Маючи таку базу, можна спокійно випробовувати новинки. Отож, найкращими були:




Картопля: сорт Ароза, селекційна розробка Німеччини. Один із найулюбленіших сортів. Має дуже гарні кущі: високі (100-110 см), потужні,  листя велике, темно – зеленого забарвлення. Хоча відноситься до групи ранньостиглих, із збором краще не поспішати. Товсті стебла довго залишаються зеленими, але після того, як кущ повністю посохне, копати таку картоплю одне задоволення. Бульби великі, в землі просто не вміщаються, так і випирають з-під мульчі. Корч на лопату за раз не візьмеш, адже одна картоплина може важити біля 800 г, доля товарних картоплин 94-95%, дрібної практично немає. М’якоть світло-жовтого кольору, помірної крохмалистості, при кулінарній обробці не темніє і майже не розварюється. Смак хороший.  Урожайність стабільно дуже висока. Навіть в роки з найскладнішими умовами сорт давав не менше 370 кг з сотки, хоча традиційно маємо більше 500 кг з сотки. 2016 рік був рекордним: зібрали в перерахунку на сотку 568 кг. Сорт хворобостійкий, картопля добре зберігається.

Горох: сорт Авола, насіння від ТМ Садиба центр. Від перших ростків цим сортом не переставали любуватись. Спочатку красивими, міцними рослинами, висотою біля 90 см, потім дружним, рясним врожаєм, стручки висять просто один біля одного, а під кінець чистим якісним зерном, хороших смакових характеристик. Чудовий сорт по багатьох параметрах, просто відкриття сезону.

Кабачок: гібриди Мостра F1, Карамболь F1, насіння від ТМ Професійне насіння. Відрізнити гібриди один від одного можна хіба що по кольору листя, яке у Мостра із сріблястими мазками. Але головне, що їх поєднує, це надзвичайна невибагливість до умов вирощування на основі хорошої стійкості до різноманітних стресових умов і як результат ранньостиглість та суперврожайність. Плоди ніжно-салатового кольору із світлими вкрапленнями. Шкірка тоненька, м’якоть щільна, з невеликою насіннєвою камерою, хороших смакових характеристик. Слід відзначити високу стійкість плодів до старіння, навіть 25-ти сантиметрові довгані мають чудову внутрішню структуру. Плодоношення було неймовірно рясним та тривало без перериву до аж до морозів. П’ять насінин із пакетика, які до того ж мали 100 % схожість, можуть повністю задовільнити потребу сім’ї із 4-х чоловік в кабачках. Оскільки посадили в два рази більше, зрізали ще зовсім невелику зав’язь, а трішки загаялись і вже не знали куди ці кабачки подіти. Поливу та захисту від хвороб гібрид не потребував.  До того ж, великою перевагою є те, що гібриди відносяться до кущового типу і чудово помістились на наших вузьких грядках.

Шпарагова квасоля: сорт Блаухільде, насіння від ТМ GL SEEDS. Сорт просто супер, один із найурожайніших. Рослини сильні, красиві, високорослі, в’юнкі та потребують опор. Лопатки смачні,  дуже довгі (понад 20 см), бархатисті, темно-фіолетового забарвлення. Стулки бобу не містять твердих волокон, довго не старіють. Великою перевагою також є розтягнутий період віддачі врожаю (до 1,5 місяця).

Кукурудза: сорт Русалочка, насіння від ТМ Велес. Цей сорт цукрової кукурудзи став ще одним відкриттям сезону. Рослини міцні, висотою більше двох метрів. Збір врожаю розпочали на 98-й день від сходів. Качани добротні, довгі, великі, гарно наповнені чималими, щільно прилеглими, продовгуватими зернами білого кольору. Цю кукурудзу навіть можна назвати «зубатою», настільки незвично великі у неї зерна. Та найбільше приваблюють їстівні характеристики, адже цей сорт вподобали за ніжність та чудовий цукристий смак.

Перець: сорт Бугай, насіння від ТМ Сибірський сад. Назва сорту говорить сама за себе. На кущі може зав’язатись по 5-6 величеньких перчин, але коли росте 2-3, сорт демонструє справжній гігантизм. Тоді плоди набирають вагу більше 400 г і завдяки жовто-оранжевому кольору сильно привертають до себе увагу. Від таких красунчиків просто очей не відвести. До того ж, перець має товсті стінки та прекрасний смак. Чудове поєднання великоплідності та смакових характеристик. ФОТО

Редиска: сорт Джолі, насіння від ТМ Професійне насіння. Чудовий сорт який незмінно дає відмінний результат. Коренеплоди красиві, неперевершеної якості: однорідні, округлої форми, червоного кольору, соковиті, хрумкі, без надлишкової гіркоти. Середня вага одного 22-26 г, окремі 32 г. Рослина має коротку гичку. Віддача врожаю розтягнута і розпочалась на 31-34 день після сходів. Добре виносить часткове затінення адже весь період вегетації проходив під агроволокном. Навіть перестиглі плоди не випускали квіткові стрілки та мали хорошу внутрішню структуру.

Салат: сорт Уйсун, насіння від ТМ Голден Гарден. Оригінальний ранньостиглий сорт салату, щедрого на великі об’єми якісної, молодої зелені із смачним спаржевим стеблом. Особливістю сорту є те, що рослини не треба зрізати під корінь, а необхідно поступово, починаючи з нижніх, обламувати листочки і використовувати їх в їжу. Вузькі (5-8 см) і довгі (35-40 см) листки мають приємний смак, не містять гіркоти і ростуть дуже швидко, аби встигав забирати. Тільки обірвав знизу одні, як через декілька днів з чубчика наростають нові і щораз більше. По мірі росту стебла листя починає грубішати і гірчити та як цінна харчова культура цей сорт салату себе ще не вичерпує, адже має властивість формувати соковите потовщене стебло спаржевого типу. Після того, як рослини набрали висоту 65-70 см їх зрізали, знімали покривний шар, який в нижній частині зазвичай найцупкіший. Очищена серцевина виглядає дуже апетитно: має ніжний салатовий колір, соковита з легким свіжим запахом. Смак незвичний, але приємний. Може використовуватись просто як оригінальна лакоминка, або як компонент салатного міксу.

Цибуля: Аліса Крейг, насіння від ТМ Голден Гарден. Сорт поєднує високий потенціал врожайності та  неперевершеного смаку. Відмінний вибір для любителів солодкої цибулі. Цибулини продовгуваті, золотистого кольору, вкриті тоненьким цибулинням, максимальною вагою біля 190 г. Луски соковиті, неймовірно приємного, збалансованого смаку. Цукристість дуже висока. Гірчинка є, але вона ховається десь там на задньому плані і злегка проступає вже коли добре скуштуєш скибочку. Хоча сорт пізньостиглий, цибулини добре визрівають і демонструють, як для салатного сорту, хорошу лежкість мінімум 4,5-5 місяців.

Невдачі також були, чого лукавити. Сорти які підвели дуже ретельно записуємо в скрижалі пам’яті щоб ненароком  через певний час знову не наступити на ті самі граблі. Звичайно, що можна задатись ціллю і з року в рік наполегливо добиватись позитивного результату, щораз випробовуючи нові технології вирощування. Але враховуючи те, скільки багато є інших цікавих сортів та гібридів, таким виснажливим занудством не займаємось. Обходимось лаконічним: «Нам це не підходить!» і йдемо далі.  Провалом сезону стали:




Редиска: сорт Кримсон Гігант, насіння від ТМ Професійне насіння. Це той сорт про якого можна сказати, що ми його і так і сяк, а він ніяк. Весною сіяли його в квітні двічі. Нажаль, отримати врожай не вдалося оскільки в обох випадках рослини пішли в стрілку без формування коренеплодів. І це при тому, що редиска сорту Сора, яка росла поруч, радувала щедрим урожаєм. Вирішили спробувати Кримсон Гігант в осінній культурі. Результат отримали набагато кращий, але особливого захвату сорт не викликав. Листовий апарат досить потужний,  схильність до стрілкування не така повальна як весною, але зберігається. Хоча восени коренеплоди виросли дуже великі, окремі дійсно гіганти вагою до 78 г, текстура м’якоті та смак також непогані, не думаю, що захочемо ще експериментувати з цим сортом, ну дуже вже він примхливий і ненадійний.

Капуста:  гібрид цвітної капусти сортотипу Романеску під назвою Амфора F1, насіння від ТМ SeedEra. Найбільше розчарування сезону.  За 220 днів вирощування, а це не вичікування і споглядання, а мульчування, підживлення, захист від шкідників, полив,  головок так і не дочекались. В кінці жовтня на окремих рослинах зажовтіли якісь кульки, але картинку з насіннєвого пакету вони і близько не нагадували. Гроші, праця, все на вітер. Тішить лише те, що за нашими правилами на одну якусь новинку наголос не ставимо і мали лише 4 рослини. Однозначно, що  цей гібрид цвітної капусти від ТМ SeedEra вирощувати більше ніколи не будемо.

22 листопада 2016р. (t: +1,2 / +2,3 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь